GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Flera nya fall – 93 personer smittade i Sverige

Under torsdagen har det konstaterats att ytterligare 28 personer smittats av coronaviruset i Region Stockholm. Därmed är det 59 personer i länet som smittats.
Efter ytterligare fall även i andra regioner i Sverige är det totala antalet smittade i landet 93.
Coronaviruset (TT) • Publicerad 5 mars 2020 • Uppdaterad 5 mars 2020
Carl Vigre, beredskapsöverläkare, och Eva Melander, smittskyddsläkare, från Region Skåne tillsammans med Maria Josephson, verksamhetschef infektionssjukdomar Skånes universitetssjukhus, informerade om det första coronafallet i Skåne på tisdagen.
Carl Vigre, beredskapsöverläkare, och Eva Melander, smittskyddsläkare, från Region Skåne tillsammans med Maria Josephson, verksamhetschef infektionssjukdomar Skånes universitetssjukhus, informerade om det första coronafallet i Skåne på tisdagen.
Foto: Johan Nilsson/TT

Efter smittexplosionen i Stockholm skriver smittskyddsläkaren Per Follin i ett pressmeddelande att "de smittade patienterna isoleras vid infektionsklinik eller på annat sätt beroende på deras behov och livssituation". Aktiv smittspårning genomförs.

"Det är viktigt att betona att det vi hittills fått bekräftat är fall som antingen smittats utomlands eller varit i kontakt med någon som smittats utanför Sverige", skriver Per Follin vidare.

Tidigare på dagen kom nyheten att en anställd vid Danderyds sjukhus har smittats av coronaviruset. Personen ska dock inte ha hunnit träffa patienter. Personen hade varit på resa utomlands och insjuknade efter det i influensaliknande symptom. Därefter har personen isolerats och provtagits, prover som alltså visar att personen smittats.

– Personen har haft ett administrativt jobb den dagen som hen var här, vilket innebär att personen bara träffade fyra kollegor. De personerna har undersökts men jag vet inte om resultatet kommit än, säger Anna-Carin Stark, kommunikationsdirektör vid Danderyds sjukhus, norr om Stockholm.

Smittskydd Stockholm har enligt ordinarie rutin sökt upp de personer som kan ha varit i kontakt med den smittade personen.

"Medarbetare vid sjukhuset och övriga personer som inte kontaktats av Smittskydd Stockholm har bedömts inte vara utsatta för risk för smitta", säger Åsa Hammar, chefsläkare vid sjukhuset, i ett pressmeddelande.

Under torsdagen bekräftades sju nya fall i Skåne, fem i Värmland, ett i Gävleborg, ett i Uppsala län och ett i Västra Götaland. Det gör att totalt 93 fall av smittan har konstaterats i Sverige.

Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten får ett utökat uppdrag för att begränsa spridningen.

– Myndigheterna får använda de resurser de behöver, säger socialminister Lena Hallengren (S) under en pressträff.

Samtliga sju smittade i Skåne har varit på resa i norra Italien. Ingen av dem är allvarligt sjuk och de hålls isolerade i sina hem, meddelar sjukvården.

Även den smittade personen i Västra Götaland har nyligen vistats i norra Italien och provtagningen har skett på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.

"Det är första gången ett fall i Västra Götaland diagnosticerats utanför Göteborgsområdet", säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Sjukvården har startat smittspårning enligt gängse rutiner.

Under onsdagen fick Region Örebro sitt första fall av coronasmitta, en tonåring som varit på resa i Italien. Ett tiotal personer bedöms ha haft nära kontakter med personen och har kontaktats av vården.

Även i Stockholm är minst en av de drabbade ett barn. En elev på grundskolan Campus Manilla har bekräftats smittat och skolan har tillfälligt stängt.

"Syftet med att stänga hela skolan är att garantera tryggheten för elever, vårdnadshavare och personal i ett läge där många är oroliga och där vi nu vet att en elev är bekräftat smittad med Coronaviruset", skriver rektor Carina Hagström-Bergh i ett mejl till samtliga föräldrar.

Sars-cov-2

Coronaviruset, sars-cov-2, smittar genom nära kontakt med människor.

Det brukar kallas droppsmitta och bygger på att någon som är sjuk har virus i sina luftvägar och slemhinnor som hamnar på någon annan. Det kan smitta till exempel genom att du nyser och någon står nära dig, eller genom att någon får det på händerna och sedan tar sig i ansiktet.

För att det ska vara hög risk för att smittas krävs det att man är nära (närmare än två meter) någon under längre tid, där en gräns har satts vid 15 minuter av EU:s smittskyddsmyndighet ECDC.

Det är väldigt osannolikt att bli smittad bara genom att passera någon utomhus eller stå bredvid någon en kort stund i kollektivtrafiken, enligt Folkhälsomyndigheten.

Det första bekräftade fallet av det nya coronaviruset, som döpts till sars-cov-2, och som ger upphov till sjukdomen covid-19, rapporterades i den kinesiska storstaden Wuhan den 31 december 2019.

Det finns enligt Världshälsoorganisationen WHO varken vaccin mot viruset eller effektiva behandlingar för att bromsa sjukdomsförloppet, som i de värsta fallen slutar i dödlig lunginflammation.

Hittills har sars-cov-2 smittat drygt 90 000 personer, varav drygt 3 000 har dött.

Källor: Folkhälsomyndigheten och WHO

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.