Hans syster blev sexuellt utnyttjad av deras pappa

Eriks syster blev sexuellt utnyttjad av deras pappa. Han berättar för åXå om hur han ser på sin pappa och om hur familjen påverkats. Kan man någonsin förlåta?
Nyheter • Publicerad 21 maj 2003
Eriks råd till andra: 
- Prata först med kuratorn på skolan. Sedan kan mamman följa med och prata om det och därefter kan man göra en polisanmälan.

FOTO: DAVID BERGSTRÖM
Eriks råd till andra: - Prata först med kuratorn på skolan. Sedan kan mamman följa med och prata om det och därefter kan man göra en polisanmälan. FOTO: DAVID BERGSTRÖMFoto: 

övergrepp. Efter några år på psyket hade dottern berättat vad som hade hänt. Åren av psykiskt illamående fick sin förklaring. Mamman kom och fick höra vad som hade hänt. Hon polisanmälde direkt. Två timmar senare satt pappan i häkte.

Några år tidigare var Eriks storasyster Sveriges bästa 13-åring i bordtennis. Men hon skadade hälsenan och la av. Hon mådde väldigt dåligt då. Det var när hennes ätstörningar började som hon kom till psyket.

- Vi var som vilken lycklig familj som helst. Morsan trodde att han var en snäll pappa som följde med henne på pingisläger hela tiden. Men det var förmodligen där de flesta övergreppen skedde, säger Erik som är i övre tonåren.

De sexuella övergreppen hans ena storasyster utsattes för förstörde mycket av hennes liv. Nästan allt liv vid ett tillfälle. Självmordsförsöket misslyckades dock. Och även om hon i dag i 25-årsåldern ångrar självmordsförsöket, så mår hon fortfarande dåligt.

Pappan har ändå hela tiden hävdat att han inte gjort något och att det är psyket som fått hans dotter att säga det där om övergreppen.

- Jag var elva år när pappa hamnade i fängelse. Mamma ville inte säga vad han hade gjort eftersom hon tyckte att jag var för liten. Jag var 13 år när hon berättade för mig, säger Erik.

Han har på sig ljusa jeans som är sönderrivna vid knät och en mörkblå cardigan. Han berättar om hur händelserna i familjen påverkade honom. Bland annat genom att tilliten till andra minskade.

- Jag hade aldrig valt att plugga musik på gymnasiet annars. Jag skriver också en hel del musik själv. Det är ett bra sätt att bearbeta saker på.

- I skolan har allt gått skit. Jag kunde inte koncentrera mig och fick flera IG:n på högstadiet. Men jag försöker lägga allt bakom mig. Tänker man på det mår man bara dåligt.

Erik har aldrig gått till kurator eller liknande för att prata ut. Däremot har kuratorn tagit kontakt med honom. Men Erik ville inte prata med en sådan person.

- Jag pratar hellre med kompisar, säger han.

Erik besökte sin pappa i fängelset innan han fick reda på vad det var han satt inne för. Efter det har han sagt upp kontakten helt.

- Jag ser inte honom som min pappa. Inga minnen finns kvar längre av oss tillsammans. Jag har förträngt det.

Pappan som efter fängelsevistelsen bor långt ifrån övriga familjen försöker dock få kontakt med Erik. Han brukar skicka brev.

- Han skriver "jag saknar dig" och "jag har inte gjort något". Jag fick ett brev senast i julas.

Även om inte Erik vill veta av sin pappa så har han en storasyster, som är äldst i syskonskaran, som har kontakt med honom. Hon menar att det trots allt är hennes pappa och vill därför träffa honom. Hon tycker ändå att det som hänt är sjukt och hon har aldrig trott på pappans påstående om att han är oskyldig.

Enligt lagen var sex år i fängelse rätt straff för Eriks pappa. Men det räckte till slut med fyra och ett halvt år. Enligt Erik är det inte tillräckligt för pedofiler.

- De ska ha så långt straff som möjligt, döden är för lindrigt. Jag tycker de ska ha livstids fängelse för det är inget de gör en gång, det är något de har i huvudet. De kommer säkert göra om det när de kommer ut, säger han sansat trots avskyn mot sin pappa.

- Jag kommer alltid att se honom som ett svin.

Text: Lucas Mathisen

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.