Annons

Hans mattas av – risk för översvämning kvar

De röda varningarna i regnovädrets kölvatten är borta från SMHI:s karta över läget i landet. Och ovädret Hans försvagas.
Men myndigheten varnar för risk för översvämning längs älvar och vattendrag i södra Norrland, Mellansverige, Halland och västra Kronobergs län.
Väder • Publicerad 10 augusti 2023
När ovädret Hans mattas av minskar också risken för att lokalbussar ska behöva "lägga till" vid vägkanten, som här, i Partille vid Göteborg,
När ovädret Hans mattas av minskar också risken för att lokalbussar ska behöva "lägga till" vid vägkanten, som här, i Partille vid Göteborg,Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Viadukt under E6:an i Kållered. Stora mängder regn har fallit till följd av ovädret Hans
Viadukt under E6:an i Kållered. Stora mängder regn har fallit till följd av ovädret HansFoto: Björn Larsson Rosvall/TT

Det är fortfarande påtagliga störningar i väg- och tågtrafiken efter Hans härjningar, särskilt runt Göteborg samt i södra Norrland. Sedan i tisdags har E6:an varit översvämmad i höjd med Kållered, söder om Göteborg. Men vid lunchtid på torsdagen meddelade Trafikverket att vägen återigen var helt öppen för trafik.

Samtidigt är alla tåg mellan Göteborg och Falkenberg inställda, vilket även tågen mellan Varberg och Borås är. På sin hemsida rapporterar Västtrafik om över 100 pågående trafikstörningar, varav många kopplade till ovädret.

Kritisk stenbro

Annons

I Halland – som hade en röd vädervarning under onsdagen – har natten varit lugn, enligt räddningstjänsten i Halland.

– Vi har inte haft så många larm kopplade till vädret. Det har slutat regna nu men i vattendragen har vi några timmars fördröjning så vi ska sätta ut barriärer som skyddar vissa delar i Getinge, säger Peter Stened, vakthavande befäl på räddningstjänsten.

Getinge, i Halmstads kommun, är en av de halländska orter som brottas med höga vattenflöden efter de senaste dagarnas regn. Sedan tidigare är en stenbro i centrala Getinge avstängd med förhoppning att vattnet ska sjunka undan med tid.

– Stenbron är den kritiska punkten. Just nu stiger vattnet fortfarande även om takten har minskat. Bron är kanske 200 år gammal så om den skulle rämna vet vi inte vad som händer, säger Johan Wallin, vakthavande befäl på räddningstjänsten.

Inga vindvarningar

Inga röda varningar har utfärdats av SMHI på torsdagen. Däremot en hel del orangea längs älvar och vattendrag på flera håll i landet.

Gula varningar finns för höga flöden på flera håll i mellersta delen av landet samt i den sydvästra delen av landet.

Det finns inte längre några varningar för hård vind.

Fakta: Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons