Annons

Händelser från Idrottsgalan vi minns

Skandaler, revanscher och skrällar.
20 år med Idrottsgalan har resulterat i ett flertal klassiska ögonblick.
Idrottsgalan • Publicerad 27 januari 2020
Björn Borg tar emot priset som århundradets idrottare från kung Carl XVI Gustav år 2000.
Björn Borg tar emot priset som århundradets idrottare från kung Carl XVI Gustav år 2000.Foto: Anders Wiklund/TT
När Tony Rickardsson 2006 till slut fick ta emot Jerringpriset och utmärkelsen "årets manlige idrottare" innebar det även slutet på Robert Gustafssons imitation av speedwaystjärnan.
När Tony Rickardsson 2006 till slut fick ta emot Jerringpriset och utmärkelsen "årets manlige idrottare" innebar det även slutet på Robert Gustafssons imitation av speedwaystjärnan.Foto: Claudio Bresciani / TT
Programledaren Peter Settman kysser Charlotte Kalla på Idrottsgalan 2008 .
Programledaren Peter Settman kysser Charlotte Kalla på Idrottsgalan 2008 .Foto: Bertil Ericson / TT
Prins Carl Philip drev med sig själv i ett prickfritt tal innan han delade ut Jerringpriset till Henrik Stenson 2014.
Prins Carl Philip drev med sig själv i ett prickfritt tal innan han delade ut Jerringpriset till Henrik Stenson 2014.Foto: BERTIL ERICSON / TT
Peder Fredricson skrällde när han tog emot Jerringpriset 2017. Ryttaren tog emot priset även året därpå.
Peder Fredricson skrällde när han tog emot Jerringpriset 2017. Ryttaren tog emot priset även året därpå.Foto: Maja Suslin/TT

I kväll är det dags för Idrottsgalan igen. Hyllningen av landets främsta idrottare har gett oss många minnesvärda ögonblick. Här är fem av dem:

+ 2000: Björn Borg utsedd till århundradets idrottare

Annons

Den första Idrottsgalan gick i millennieskiftets tecken och summerade ett avslutat idrottssekel. Därför skulle priset för århundradets idrottare röstas fram – en utmärkelse som gick till Björn Borg. Tennislegendaren vann i skarp konkurrens med Sveriges genom tiderna främsta utförsåkare, Ingemar Stenmark, och fick på scen ta emot priset från kung Carl XVI Gustaf och Arne Ljungqvist som då var ordförande för Idrottsakademin.

+ 2006: Robert Gustafsson pensionerar Tony Rickardsson-imitation

Ett populärt underhållningsinslag, som gjorde sitt första inträde på Idrottsgalan 2003, var Robert Gustafssons imitation av speedwaystjärnan Tony Rickardsson. Iförd Masarnas matchmundering det första året och nackkrage det andra raljerade komikern på dalmål och gjorde narr av andra pristagare medan han själv, som flerfaldig världsmästare, minsann aldrig fått gå upp på scen och hålla tacktal. "Men jag är inte bitter", konstaterade han. Efter att ha vunnit VM för sjätte gången var det dock Tony Rickardssons år på Idrottsgalan 2006. Han fick ta emot Jerringpriset och utsågs till årets manliga idrottare – något som fick Robert Gustafsson att imitera Rickardsson en sista gång till tittarnas och publikens stora förtjusning.

+ 2008: Peter Settman kysser Charlotte Kalla

Årets programledare, Peter Settman, hade inför sitt uppdrag fått reda på att stjärnskottet Charlotte Kalla sjungit på en låt från tv-programmet "Ronny och Ragge" när hon vann Tour de Ski samma år. För att skoja om saken dammade Settman av sin gamla karaktär, "Ronny", under galan – och kysste Kalla på munnen. När den då 20-årige skidåkaren kort därpå drabbades av en bakterieinfektion, och tvingades ställa in sin medverkan i de kommande världscuptävlingarna i Kanada, spekulerades det om Settman var den som hade smittat henne – något Kalla dock inte höll som sannolikt.

– Idrottsgalan gjorde nog varken från eller till, sade Charlotte Kalla till TT.

+ 2014: Prins Carl Philips revansch

Det är inte helt lätt att hålla siffrorna och decimalerna i styr när antalet röster ska presenteras och Jerringpristagare avslöjas inför tusentals gäster och nästan två miljoner tv-tittare. Fråga bara prins Carl Philip som trasslade in sig bland procentsatser och nummer innan han kallade upp vinnande triatleten Lisa Nordén på scen. Året därpå var det dags igen för prinsen – som den här gången levererade ett fläckfritt tal och visade prov på såväl självdistans som humor.

– Jag vet hur det känns att inte lyckas. Det gäller både när jag kör ur en STCC-tävling, eller när jag ska hålla tal på en viss idrottsgala – och det blir inte riktigt som man har tänkt sig, sade prins Carl Philip som fick hela Globen att skratta högt innan han utropade golfstjärnan Henrik Stenson som vinnare av Jerringpriset.

+ 2017: Peder Fredricson vann Jerringpriset – efter "röstkupp"

Annons

I januari 2017 målades Jerringpriset upp som en duell mellan två idrottare: OS-guldvinnaren i simning, Sarah Sjöström, och British Open-vinnaren i golf, Henrik Stenson. Segraren? Peder Fredricson. Precis som för Stenson, tvåa i omröstningen, blev det silver i OS i Rio för Fredricson i hästhoppning. Eftersnacket handlade till stor del om hur ridsport-Sverige mobiliserat och hur ryttarstjärnan skulle ha gynnats av en röstkupp – något som tog ytterligare fart när Fredricson vann Jerringpriset även året därpå. En debatt följde som kretsade kring huruvida Jerringpriset ska vara en prestationsbaserad utnämning eller bara kallas för ett popularitetspris. Något som Fredricson själv inte var främmande för.

– Det kanske vore en idé att byta namn till "den populäraste idrottaren", sade han till SVT efteråt.

Årets Idrottsgala sänds i kväll i SVT med start 20.00.

Pelle Strandman/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons