Annons

Han blir ny chef på Dansens hus

Johannes Öhman blir ny teaterchef och konstnärlig ledare för Dansens hus i Stockholm.
Kultur • Publicerad 22 januari 2020
Johannes Öhman tar över som chef på Dansens hus i Stockholm.
Johannes Öhman tar över som chef på Dansens hus i Stockholm.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Olof Lavesson, ordförande i styrelsen på Dansens hus, presenterar Johannes Öhman som ny teaterchef och konstnärlig ledare för Dansens hus under en pressträff i Stockholm.
Olof Lavesson, ordförande i styrelsen på Dansens hus, presenterar Johannes Öhman som ny teaterchef och konstnärlig ledare för Dansens hus under en pressträff i Stockholm.Foto: Ali Lorestani/TT
Johannes Öhman återvänder till Sverige för att ta över chefskapet på Dansens hus i Stockholm.
Johannes Öhman återvänder till Sverige för att ta över chefskapet på Dansens hus i Stockholm.Foto: Ali Lorestani/TT

Johannes Öhman har tidigare bland annat varit balettchef på Kungliga operan och på Göteborgsoperan, och är sedan ett par år konstnärlig ledare för Staatsballett Berlin.

Det är med tunga meriter i bagaget som han snart påbörjar ett nytt kapitel, som chef och konstnärlig ledare för Dansens hus i Stockholm.

Annons

– Det känns helt rätt och ska bli superspännande. Efter 15 år som danschef för olika dans- och balettkompanier känns det här som ett perfekt kliv. Det blir en ny plattform som jag känner mig ödmjuk inför, säger han.

Johannes Öhman tog tillsammans med Sasha Waltz över rodret vid Staatsballett Berlin från spanjoren Nacho Duato 2018. Efter inledande kritik mot att bytet kunde leda till att den klassiska repertoaren riskerade att bytas ut mot mer samtida, progressiva verk, lyckades duon tysta kritikerna med ett flertal hyllade föreställningar.

– Det har varit en fantastisk resa från ett sorts kaos till succé, säger Johannes Öhman.

Han ersätter Annelie Gardell, som vid årsskiftet lämnade Dansens hus efter sex år som teaterchef. Från den 1 mars ansvarar Johannes Öhman för det konstnärliga ledarskapet och programläggningen, och den 1 januari 2021 tillträder han som teaterchef fullt ut.

TT: Hur ska du sätta din prägel på Dansens hus?

– Det handlar väl framförallt om att utmana. Att våga blanda bredd och spets och att vara radikal på samma gång. Målet är att Dansens hus ska vara i den absoluta toppen bland gästspelsteatrar internationellt, med fler urpremiärer och en mer avancerad repertoar, säger han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons