Annons

Hammarby och Djurgården agerar mot virushotet

Antalet smittade av coronaviruset ökar i Stockholmsregionen.
Djurgården och Hammarby rekommenderar personer som besökt områden med omfattande smitta att inte komma till klubbarnas cupmatcher på Tele 2 arena i helgen.
Fotboll • Publicerad 6 mars 2020
Djurgården och Hammarby rekommenderar personer som befunnit i områden med omfattande coronavirussmitta att inte gå på helgens cupmatcher på Tele 2 arena. Arkivbild.
Djurgården och Hammarby rekommenderar personer som befunnit i områden med omfattande coronavirussmitta att inte gå på helgens cupmatcher på Tele 2 arena. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Antalet smittade ökar i Sverige och Stockholmsregionen är landets mest drabbade område. Flera skolor hålls stängda. Samtidigt är utbudet av läktaridrott stort i regionen och inget evenemang har ännu tagit steget att stänga ute åskådare.

Folkhälsomyndigheten ser just nu inte någon anledning att ställa in publika evenemang.

Annons

De kommande tre dagarna spelar Djurgården, Hammarby och AIK hemmamatcher i Svenska cupens sista gruppspelsomgång.

Tre sportsligt viktiga matcher – och alla tre klubbarna räknar med höga publiksiffror. Hammarby tror på närmare 20 000 mot Gif Sundsvall på söndag och Djurgården ser fram emot en publikfest mot Mjällby.

"Brett samhällsansvar"

– Vi räknar med en fin match och en publikfest trots den rådande situationen i världen. Jag tror att vi kommer att ha lika mycket folk som i förra matchen, runt 5 000–6 000 åskådare, säger Björling.

På sina hemsidor ger både Djurgården och Hammarby rekommendationer kopplade till coronavirusets spridning. Klubbarna uppmanar personer som varit i områden med "konstaterad omfattande smitta" att inte gå på matcherna.

"Den här åtgärden vidtar vi dels för att ta ett brett samhällsansvar, dels av hänsyn till vår publik och deras anhöriga och kollegor", skriver Hammarby på sin hemsida.

Pengarna tillbaka

Klubbarna erbjuder också pengarna tillbaka till biljettinnehavare som väljer att avstå ett besök på Tele 2 arena på grund av risken för smittspridning.

TT: Har folk hört av sig och varit oroliga?

– Nej, vi har inte hört något, säger Marcus Björling, pressansvarig i Djurgården, någon timma efter att klubben upplyste om möjligheten på sin hemsida på fredagsförmiddagen.

TT: Vad gör ni i övrigt?

– Vi går ut med mejl till dem som har köpt biljett, som vi vet att vi har kontaktuppgifter till. Det är ett allmänt utskick. Sedan är det upp till var och en att själv göra en bedömning. Det här är vår rekommendation.

Annons

Marcus Björling rekommenderar åskådare att följa utvecklingen.

– Tar vi nya beslut kommer vi att kommunicera det. Det är viktigt att påpeka att det är rekommendationer som vi nu ger. Vi ställer inga krav, inga ultimatum. Vi ber folk att hålla koll på vad Folkhälsomyndigheten säger om läget.

Följer utvecklingen

Västra Götaland är vid sidan av Stockholmsregionen utsatt för en stor del av smittspridningen i Sverige just nu, men antalet smittade är betydligt färre.

På lördag spelar IFK Göteborg mot Sirius på Valhalla. Mike Sahlenius, säkerhetschef i IFK Göteborg, säger till TT att klubben inte planerar några särskilda åtgärder relaterade till smittspridningen.

– Vi följer myndigheternas rekommendationer. Spridningen bedöms som måttlig och samhället har inte larmerat att vi behöver göra några större åtgärder. Än så länge har man inte heller sagt från Svenska fotbollförbundet eller Svensk elitfotboll att man ska agera på något speciellt sätt.

– Det är inte så att vi struntar i det här, men än är det måttliga risker, säger Mike Sahlenius.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons