Annons

Snöovädret avtar – varning för ishalka

Vädret har varit besvärligt på flera håll i landet – med vind och snöfall upp till flera decimeter. När busvädret klarnar upp sjunker temperaturen på vissa håll med ishalka som följd.
Väder • Publicerad 4 februari 2022
SMHI varnar för plötslig ishalka i delar av landet då temperaturen sjunker i samband med att vädret klarnar upp.
SMHI varnar för plötslig ishalka i delar av landet då temperaturen sjunker i samband med att vädret klarnar upp.Foto: Johan Nilsson/TT

– Det snöar fortsatt en hel del i Norrbotten och delar av norra Lappland. Där har vi kvar en varning en bit in på natten. Men det håller på att mattas av, säger Katarina Andersson, meteorolog vid SMHI.

Värst drabbat har kustområdet mellan Örnsköldsvik i söder och Umeå varit, med vind och kraftigt snöfall. Lastbilar har blivit stående och tågavgångar har ställts in, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten.

Annons

SMHI väntade sig vind och upp till en halvmeter nysnö och utfärdade en orange varning. Den varningen försvinner under fredagskvällen.

– Det har redan mattats av. Vinden håller också på att avta också, säger Andersson.

Riska för halka

När molnen flyttar på sig åt sydost och vädret klarnar upp faller temperaturen snabbt även längre söderut där det regnat under fredagen.

– Uppklarningen rör sig åt sydost och då kan blöta vägbanor frysa på.

Gula varningar för plötslig ishalka under natten och till tidig lördagsmorgon gäller för de norra delarna av Värmlands-, Örebro-, Västmanlands- och Uppsala län och de södra delarna av Dalarnas- och Gävleborgs län samt kuststräckorna.

Lugnare på lördag

Lugnare väder väntas till lördagen, med undantag för kulingvind längs västkusten och Östersjökusten.

– Det ser ut att vara ganska soligt från norra Götaland upp över Svealand och södra Norrland, säger Katarina Andersson.

– Det kan vara lite byar av regn eller blötsnö i södra delar av Götaland. Sedan kommer ett nytt snöområde i Norrland som rör sig nordost framåt kvällen. Men det ser inte ut att nå några varningsnivåer.

Fakta: Vädervarningar

Gul varning:

Konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten.

Orange varning:

Allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten.

Röd varning:

Mycket allvarliga konsekvenser för samhället, stor fara för allmänheten.

Källa: SMHI

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons