Annons

Hallengren: "Ökningen är överraskande"

Trots ökad spridning av covid-19 finns det inga planer på att återinföra smittspårning eller restriktioner hos den breda allmänheten.
Coronaviruset • Publicerad 13 juli 2022
Socialminister Lena Hallengren (S) är överraskad av att smittan ökar. Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren (S) är överraskad av att smittan ökar. Arkivbild.Foto: Lars Schröder/TT

Under de senaste veckorna har antalet covidsmittade, bland dem som provtas, ökat med lite drygt 30 procent. Flera regioner har också rapporterat att fler patienter behöver sjukhusvård och 17 av 21 regioner har infört munskyddskrav i sina verksamheter igen.

I förra veckan fick Socialstyrelsen med anledning av ökningen på nytt i uppdrag att samla in statistik över antalet sjukhuspatienter som vårdas för covid-19.

Annons

– Det som är så överraskande är att ökningen kommer mitt i sommaren, säger socialminister Lena Hallengren till TT.

Många vaccinerade

Hon understryker att det inte finns någon anledning att känna oro.

– Vi måste komma ihåg att vi har en hög vaccinationstäckning som skyddar oss mot allvarlig sjukdom, säger Lena Hallengren.

Enligt de senaste siffrorna har 85 procent av svenskarna fått två doser vaccin och över 65 procent har fått tre doser. När det gäller riskgrupper och äldre har 70 procent fått fyra vaccindoser.

Trots att smittspridningen ökar finns det alltså i nuläget inga planer på att skala upp testning och smittspårning eller på att införa nya restriktioner.

"Inte aktuellt"

I dag testas och smittspåras enbart patienter och personal inom hälso- och sjukvården.

– Det är inte aktuellt att utöka det till att gälla den breda gruppen. Men covid-19 är fortfarande en anmälningspliktig sjukdom, även om den inte längre klassas som allmänfarlig. Vi får helt enkelt lära oss leva med viruset, säger Lena Hallengren.

Att fler drabbas av covid-19 anses bero på den nya omikronvarianten BA5, som har en högre smittsamhet än andra varianter.

– Vi fortsätter att följa utvecklingen och är beredda på att vidta åtgärder, om det skulle behövas, säger Lena Hallengren.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons