Hälften av världens sandstränder hotade
Ungefär hälften av världens sandstränder riskerar att erodera bort helt eller delvis på grund av klimatförändringar och stigande havsnivå. Det framgår av en ny studie i tidskriften Nature Climate Change, som bygger på både modelleringar och analys av satellitbilder. Forskarna bakom den nya studien förklarar att erosionen även drivs på av kraftigare vindar, som också är en följd av klimatförändringarna.
Ungefär en tredjedel av världens kuster utgörs av sandstränder, och i normala fall är de relativt motståndskraftiga mot havets rörelser. Men på grund av ökande bebyggelse har de blivit mer sårbara, förklarar forskarna. Bebyggelsen hindrar stränderna från att tillfälligt dra sig uppåt när vågorna rullar in. Dessutom stryps tillförseln av nytt material till stränderna via floder och andra vattendrag.
Sandstränder spelar en viktig ekologisk roll, både genom att skydda bakomliggande kustområden och som boplats för många strandlevande arter. Dessutom utgör de en viktig inkomstkälla för många länder.
Erosionen antas bli extra kraftig vid låglänta önationer – och i Australien. Där beräknas upp till 14 800 kilometer sandstrand vara i farozonen.
Men forskarnas modelleringar visar också att förändringen är väldigt beroende av olika utsläppsscenarier. Om utsläppen av växthusgaser minskar i linje med Parisavtalet kan ungefär 40 procent av den beräknade förlusten av världens stränder undvikas.