Annons

Hälften av världens sandstränder hotade

Havshöjningar och ökande vindstyrkor i klimatförändringarnas spår riskerar att gå hårt åt världens sandstränder, som dessutom blivit känsligare på grund av bebyggelse.
Klimat • Publicerad 7 mars 2020
En ny studie visar att hälften av världens sandstränder hotas av erosion på grund av klimatförändringarna.
En ny studie visar att hälften av världens sandstränder hotas av erosion på grund av klimatförändringarna.Foto: Janerik Henriksson/TT

Ungefär hälften av världens sandstränder riskerar att erodera bort helt eller delvis på grund av klimatförändringar och stigande havsnivå. Det framgår av en ny studie i tidskriften Nature Climate Change, som bygger på både modelleringar och analys av satellitbilder. Forskarna bakom den nya studien förklarar att erosionen även drivs på av kraftigare vindar, som också är en följd av klimatförändringarna.

Ungefär en tredjedel av världens kuster utgörs av sandstränder, och i normala fall är de relativt motståndskraftiga mot havets rörelser. Men på grund av ökande bebyggelse har de blivit mer sårbara, förklarar forskarna. Bebyggelsen hindrar stränderna från att tillfälligt dra sig uppåt när vågorna rullar in. Dessutom stryps tillförseln av nytt material till stränderna via floder och andra vattendrag.

Annons

Sandstränder spelar en viktig ekologisk roll, både genom att skydda bakomliggande kustområden och som boplats för många strandlevande arter. Dessutom utgör de en viktig inkomstkälla för många länder.

Erosionen antas bli extra kraftig vid låglänta önationer – och i Australien. Där beräknas upp till 14 800 kilometer sandstrand vara i farozonen.

Men forskarnas modelleringar visar också att förändringen är väldigt beroende av olika utsläppsscenarier. Om utsläppen av växthusgaser minskar i linje med Parisavtalet kan ungefär 40 procent av den beräknade förlusten av världens stränder undvikas.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons