Tegnell: Önskat att det inte hade behövt ske

Varannan person som passerat 70-årsstrecket och avlidit i covid-19 bodde på ett särskilt boende, enligt nya siffror från Socialstyrelsen.
Coronaviruset • Publicerad 6 maj 2020
Hälften av alla över 70 år som avlidit i covid-90 bodde på särskilt boende. Arkivbild.
Hälften av alla över 70 år som avlidit i covid-90 bodde på särskilt boende. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT
Foto: 

Fram till och med den 28 april hade 2 075 personer i Sverige avlidit i covid-19. De allra flesta, 1 877 personer (90 procent), var 70 år eller äldre.

Av dessa äldre som avled hade 50 procent, 948 personer, bott på ett äldreboende medan 26 procent, 493 personer, hade haft hemtjänst.

Skör grupp

TT: Är det ett misslyckande i Sveriges smittskyddsarbete att så många har dött inom äldreomsorgen?

– Ja, det är självklart att vi alla hade önskat att det inte hade behövt ske. Nu försöker vi verkligen se om vi kan göra något för att minska risken så mycket som möjligt. Men det är en grupp som drabbas väldigt hårt i alla länder som har den här sjukdomen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

TT: Ska man ta hem sina äldre anhöriga om man vill hålla dem vid liv?

– Nej, det tror jag är olämpligt. Många av dem har en demenssjukdom i botten också, och mår absolut bäst av att vara kvar där de bor just nu. I stället får vi tillsammans försöka göra den här miljön så säker som möjligt, svarar Tegnell.

Kända brister

I fjol bodde drygt 79 000 personer på ett äldreboende och närmare 192 000 hade hemtjänst.

På den dagliga presskonferensen ställde TT en fråga om smittspridningen inom äldreomsorgen och att äldreforskare länge pekat på stora brister inom äldreomsorgen.

TT: Var det klokt att lägga så mycket ansvar på en bristfällig organisation?

– Det kan man i backspegeln alltid fundera på. Men å andra sidan är det olika delar av samhället som alltid måste hjälpas åt. Vi har varit väldigt tydliga med att det här är grupper som vi bör skydda. Sedan är det ju inte vi som myndighet som hanterar det operationella genomförandet, det är ju väldigt många andra som gör det, sade Tegnell då.

Fakta: Detta visar statistiken

Antal avlidna i covid-19 fram till och med den 28 april: 2 075 personer, varav 1 877 (90 procent) var 70 år eller äldre.

Av de avlidna hade 948 personer bott på ett äldreboende och 493 hade haft hemtjänst. Detta motsvarar 45 respektive 24 procent i gruppen avlidna, alla åldrar.

Andelarna stiger till 50 respektive 26 procent räknat på avlidna i åldersgruppen 70 år och äldre.

I fjol hade Sverige 1,5 miljoner invånare som var 70 år eller äldre. Av dessa bodde drygt 79 400 på ett äldreboende och 191 900 hade hemtjänst.

Sett till hela gruppen boende på särskilt boende var 4 procent bekräftat smittade av covid-19 den 28 april. Motsvarande siffra för alla med hemtjänst var 1 procent.

Källa: Socialstyrelsen

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.