Annons

Gulsot, kaos och Greta Thunberg heta Nobeltips

Under kommande vecka presenteras årets Nobelpristagare – och som vanligt bubblar det av mer eller mindre kvalificerade spekulationer.
Nobel • Publicerad 5 oktober 2020
Nobelmedaljerna tillverkas i Eskilstuna, av massivt 18 karats guld. Nästa vecka presenteras årets pristagare. Arkivbild.
Nobelmedaljerna tillverkas i Eskilstuna, av massivt 18 karats guld. Nästa vecka presenteras årets pristagare. Arkivbild.Foto: Robin Haldert / TT

Först ut är medicinpriset. Förra året belönades forskning om kroppens förmåga att hantera låga syrenivåer. I år finns i stället upptäckter som gjort det möjligt att bota hepatit C, en form av kronisk gulsot, med bland favoriterna. I alla fall om man läser tipsen från det amerikanska läkarsällskapet APS, som samlar framstående forskare från bland annat Johns Hopkins Medical School och Harvard University.

Andra heta områden är enligt APS cellens mekanismer för att reparera mutationer, samt genredigeringstekniken Crispr, som har förekommit frekvent bland Nobelpristipsen de senaste åren.

Vaccinutveckling

Annons

Det internationella analysföretaget Clarivate, som utgår från hur ofta vetenskapliga arbeten citeras av andra forskare, har satt de två amerikanska forskarna Pamela J Bjorkman och Jack L Strominger högst upp på sin favoritlista över medicinpristagare. Deras forskning på det så kallade histokompatibilitetskomplexet har bidragit med avgörande kunskap om hur immunförsvaret reagerar på kroppsfrämmande ämnen, vilket i sin tur har stor betydelse vid transplantationer och utveckling av vaccin.

Årets fysikpristagare skulle enligt Clarivate kunna bli Carlos Frenk, Julio Navarro och Simon White. De är verksamma i Storbritannien, Kanada respektive Tyskland och har studerat hur galaxer bildas och utvecklas, samt fenomen kring mörk materia.

Även Thomas Carroll och Louis Pecora, bägge verksamman i USA, pekas ut som tänkbara pristagare. De har studerat kaos och icke-linjära system,

Målsökande läkemedel

På onsdag, när det är dags för kemipriset, skulle det kunna handla om närmast obegripligt små partiklar – nanokristaller – som kan skräddarsys till att exempelvis fungera som effektiva läkemedel med mindre risk för biverkningar. I så fall kan det vara den sydkoreanske forskaren Taeghwan Hyeon samt amerikanerna Moungi Bawendi och Christoper Murray som på något covidsäkert sätt får ta emot Nobelmedaljerna den 10 december.

Andra heta kemipriskandidater är enligt Clarivate de amerikanska forskarna John Hartwig och Stephen Buchwald, vars efternamn blivit ett eget begrepp inom den metallorganiska kemin.

Thunberg och Trump

För att sia om litteraturpriset och fredspriset kan man kika in hos vadslagningsbyråerna. Enligt det brittiska företaget Nicer Odds, som sammanställer odds från flera stora byråer, har flest personer i skrivande stund satsat sina pengar på att det blir den guadeloupiske författaren Maryse Condé som presenteras av Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm på torsdag. På andra och tredje plats ligger ryska Ljudmila Ulitskaja respektive japanen Haruki Murakami.

När det gäller fredagens fredspris har pandemin och klimatkrisen satt tydliga spår. I vadslagningstoppen ligger Världshälsoorganisationen WHO och klimataktivisten Greta Thunberg. Lite längre ner på listan återfinns USA:s president Donald Trump, strax ovanför Black Lives Matter-rörelsen.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel nationalitet för vissa pristagare.

Fakta: Nobelpriset

Årets Nobelpris tillkännages 5–12 oktober.

På måndagen prisas fysiologi eller medicin, på tisdag fysik, onsdag kemi, torsdag litteratur och fredspriset avslutar veckan på fredagen. Sveriges Riksbanks pris i ekonomi till minne av Alfred Nobel delas ut måndag 12 oktober.

Den sedvanliga prisceremonin i Konserthuset i Stockholm den 10 december är inställd.

Nobelprisen delas i stället ut i respektive pristagares hemland, sannolikt på Sveriges ambassad eller aktuellt universitet. Utdelningarna tv-sänds.

I Oslo kommer utdelningen av Nobels fredspris att genomföras i mindre skala i Oslo universitets aula.

Den stora banketten i Stadshuset i Stockholm är också inställd. Årets pristagare ska i stället ha möjlighet att delta nästa år.

Även banketten i Oslo är inställd.

Källa: Nobelstiftelsen

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons