Guldrush till landets pantbanker
Sveriges två största pantbanker täljde guld under årets två första månader, visar statistik som TT har tagit del av.
Den ena, Pantbanken Sverige, lånade ut sammanlagt 212 miljoner kronor i januari och februari, jämfört med 171 miljoner kronor under samma period i fjol – en uppgång med 24 procent. Motsvarande ökning för den andra, Sefina Pantbank, låg på 17 procent.
Pantbanken Sveriges vd Peter Sundström förklarar uppgången med den senaste tidens snabba kostnadsökningar, som fortfarande pågår.
– Inflationen och stigande räntor leder till att folk får mindre pengar i plånboken och behöver ta ett brygglån hos oss. Man lånar för att betala räkningar, och sedan styr man upp sin ekonomi och drar ned på kostnaderna så man sedan har råd att hämta ut föremålet, säger han.
Samma mönster
Trots uppgången väljer lika många av Pantbanken Sveriges låntagare – omkring 90 procent – att hämta ut sina föremål igen, enligt Peter Sundström.
– Det förvånade mig, vi trodde att vi skulle få lite högre förfalloprocent än tidigare, men det är nog så att folk ställer om sin ekonomi för att få inkomsterna och utgifterna att gå ihop. Det är ju ett lån, det är därför man kommer till oss och lånar i stället för att sälja sitt föremål, säger han.
Sefina Pantbanks vd Nils Klevmarken säger att utlåningen följer samma mönster som vid tidigare ekonomiska kriser.
– Ofta får vi fler kunder som lånar ett lägre belopp, de lånar inte för att investera i någonting utan för att betala den tillfälliga räkningen eller den höjda bolåneräntan, säger han.
Fortsätter öka
Utlåningen har framför allt ökat från Sefina Pantbanks kontor i Stockholm.
– Många som bor i Stockholm har högre bolån än ute i landet. De har levt billigt med låga bolåneräntor, men helt plötsligt får de flera gånger högre ränta. Jag tror att detta kommer att slå hårt mot mångas ekonomi, säger Klevmarken som bedömer att utlåningen ökar ännu mer framöver.
– Vi har fortfarande inte sett den här jätteboomen som vi såg under finanskrisen 2008, men nu är vanliga bolåneräntor uppe i fem procent, så det här kommer att fortsätta, säger han.
Nils Klevmarken tror att den stundande skatteåterbäringen som börjar betalas ut i april leder till att många som lever på gränsen får det lättare under några månader, men att det återigen blir svårare framåt hösten när pengarna är slut.
Pantbanken Sveriges vd Peter Sundström tror däremot inte att utlåningen fortsätter att öka under året.
– Jag tror att under året kommer ökningen att stanna av, eftersom folk har nått någon sorts balans i ekonomin, men det återstår att se, säger han.
Fakta: Så går det till
Föremålet värderas i pantbankens butik och kunden får pengar direkt i handen. Den som vill låna måste vara över 18 år och visa legitimation.
Normallånet löper på fyra månader och kan lösas in när som helst under tiden. Räntor och avgifter varierar mellan olika pantbanker.
De flesta pantar guldsmycken och klockor, men även konst, antikviteter och musikinstrument, liksom exempelvis dyrbara väskor, slipsar, scarfar, plånböcker och skärp.
Föremål som inte blir utlösta säljer pantbanken i butiken eller på auktion, även på nätet. Om det blir ett överskott, när avdrag gjorts för lån och avgifter, tillfaller det kunden.
Totalt finns 19 pantbanksföretag i Sverige. De största är Pantbanken Sverige med 21 kontor och Sefina pantbank med 20 kontor i Sverige.
Källa: Svenska pantbanksföreningen