Annons

Gui Minhais fängelsedikter ges ut

Kultur • Publicerad 6 november 2019
Den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai är frihetsberövad i Kina.
Den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai är frihetsberövad i Kina.Foto: Anders Wiklund/TT

Gui Minhais dikter från fängelset ska bli en bok. Förlaget Kaunitz-Olsson ger ut alstren som den svensk-kinesiske förläggaren har skrivit under sina fyra år i fångenskap. Gui Minhai lyckades överlämna dem till sin dotter Angela Gui och Expressen har tidigare publicerat flera av dem.

Diktsamlingen med titeln ”Jag ritar en dörr på väggen med fingret” ska ges ut på hans 56-årsdag den 5 maj nästa år. Dikterna återges både på kinesiska och i svensk översättning. Angela Gui ska skriva ett förord och journalisten Kurdo Baksi ett efterord.

Annons

Förläggaren Martin Kaunitz vill ge Gui Minhai en konkret kropp, så att han inte bara blir en symbol.

– Och finns det något bättre sätt att ge en intellektuell kropp och gestalt på än att ge ut det han eller hon skriver, säger han till Expressen.

2012 startade Gui Minhai ett förlag i Hongkong som bland annat ger ut böcker om det kommunistiska partiet som är förbjudna i Fastlandskina. Han drev även en bokhandel.

Nyligen tilldelades han Tucholskypriset i sin frånvaro av Svenska Pen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons