unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Gui Minhai döms till tio års fängelse

Den svenske förläggaren Gui Minhai döms till tio års fängelse av domstolen i kinesiska Ningbo.
Han döms för att ha försett utländsk makt med underrättelser.
Den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai, som varit frihetsberövad i Kina sedan 2015.
Den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai, som varit frihetsberövad i Kina sedan 2015.
Foto: Anders Wiklund/TT

Den svenske författaren och förläggaren Gui Minhai har inte setts till sedan 2018, då han åter greps av kinesiska myndigheter. Nu har han dömts till tio års fängelse vid en domstol i Ningbo i Zhejiang provinsen i Kina.

– Det är en låtsasrättegång de har knåpat ihop. De har bestämt på förhand vad de vill göra. Och så har de lagt till att han självmant skulle ha gett upp sitt svenska medborgarskap, som fullständigt saknar trovärdighet, säger Magnus Fiskesjö, lektor vid Cornell University i New York, USA.

Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska Pen, är inne på samma linje.

– Det är ju väldigt mycket oklarheter kring bevisföring och hur rättsprocessen har gått till, den har ju varit helt sluten och gjorts i hemlighet. Vad vi vet är att han inte har fått den konsulära hjälp han som utländsk medborgare har rätt till och att han flera gånger tidigare har fått framträda med fabricerade erkännanden, säger han.

Under natten ville Utrikesdepartementet inte kommentera domen.

Ingen kontakt

Magnus Fiskesjö var kulturattaché på svenska ambassaden i Peking på 1980-talet och lärde där känna Gui Minhai.

– De säger att han skulle ha sålt hemligheter till utlandet. Men den enda hemligheten i så fall är väl att han kidnappades av kinesiska KGB, och hur det gick till, säger han.

Han har inte kunnat ha kontakt med Gui Minhai på flera år.

– Det är också något av det värsta och mest förödmjukande, att de (Kina) brutit mot de konsulära internationella bestämmelserna och vägrat tillgång till vår medborgare. Så inte ens vår ambassad, inte ens UD, har fått se eller träffa honom på väldigt länge, säger Fiskesjö.

Enligt det korta officiella uttalandet från domstolen har Gui Minhai avsagt sig rätten till att överklaga domen. Men enligt nyhetssajten Hongkong Free Press kommer han att överklaga.

– Det låter väldigt osannolikt att han ska ha avsagt sig rätten till att överklaga, som det hävdas i det här meddelandet från domstolen, så det finns väldigt många oklarheter och det är en smått chockerande uppgift skulle jag säga, säger Jesper Bengtsson.

Drev bokförlag

Gui Minhai startade 2012 bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Han greps första gången 2015 i Thailand för att förlaget gav ut känsliga böcker med satir om det kinesiska ledarskiktet.

Han släpptes i oktober 2016 efter att ha avtjänat straffet för att ha varit inblandad i en trafikolycka, enligt kinesiska myndigheter. 20 januari 2018 fördes han på nytt bort av polis, då var han på väg för att besöka läkare på svenska ambassaden.

I fjol tilldelades Gui Minhai Tucholskypriset av Svenska Pen i sin frånvaro.

"Priset ges till hans outtröttliga arbete för det fria ordet, till stöd för hans frigivning och rätt att återuppta sin publicistiska verksamhet", löd Svenska Pens motivering.

Kina och Sverigeambassadören Gui Congyou svarade då med att hota att "vidta åtgärder" mot Sverige.

Stängd process

Förra veckan krävde 30 svenska kulturpersonligheter i ett öppet brev att Gui Minhai skulle friges och att Kinas ambassadör i Sverige ska sluta hota personer som kritiserar Kina.

Bland signaturerna märktes bland andra Svenska förläggareföreningens vd Kristina Ahlinder, Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg och Jesper Bengtsson.

Bengtsson vill inte spekulera i om den senaste tidens svenska protester mot Kina och landets fängslande av Gui Minhai har påverkat domen.

– Det är omöjligt att säga i och med att det här har varit en stängd process från början. Vad vi vet är att han har hållits fängslad utan rättegång i fem år och vad det här beror på eller kommer sig av eller leder till tror jag är väldigt svårt att säga just nu. Men det här ställer ju saken i ett nytt läge, det gör det ju, och arbetet kommer att fortsätta.

Krav på frisläppande

Magnus Fiskesjö ser domen som ett försök av Kina att sätta Sverige på plats.

– Det är de höga pamparna som bestämmer i Kina. De har tydligen bestämt sig för att Sverige ska straffas, Sverige ska läggas i sträckbänk, Sverige ska förödmjukas. Det är ju så här de arbetar, säger han.

Han uppmanar regeringen att stå upp för Gui Minhai och kräva att hans släpps fri.

– Det måste fortsätta att vara Sveriges inställning, säger han.

Läs mer

Gunnar Nirstedts språk lever och skiftar lyhört mellan de olika människorna.

Kultur

Levande lyhört språk i Gunnar Nirstedts första roman

Recensenten Thomas Kjellgren finner en engagerande roman där ingenting och allting händer.

Felicia Stenroth skriver fram en förundrad och poetisk blick för sådant som tillhör vuxenlivets rutiner.

Kultur

Felicia Stenroths geniala prosa mjuklandar i en roman om att hanka sig fram

I ”Handens rörelser” finns en förundrad blick på vardagen, skriver Annika Wall.

Kim Walls ljus skiner genom mörkret i omtalade ”Utredningen”

Recension Tv-serie

Kim Walls ljus skiner genom mörkret i omtalade ”Utredningen”

I “Utredningen” ges makten tillbaka till brottsoffret, Kim Wall. Förövaren kallas inte ens vid namn.

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Lugn natt lokalt. Man hittad skottskadad i Malmö.

Lena Einhorn verkar vilja rädda det judiska folkets bibliska historia, snarare än att bidra till en vettig vetenskaplig diskussion.

Kultur

Lena Einhorn kokar soppa på en spik i sin nya bok

Författaren letar efter sanningen mellan raderna men det står inget där, skriver en skeptisk Mikael R Karlsson.

Författaren, kulturdebattören och journalisten Elisabeth Åsbrink är aktuell med boken "Övergivenheten”, om ett judiskt arv att återerövra.

Kultur

Elisabeth Åsbrink samlar judiska släktminnen till en stark historia om kärlek och hat

”Övergivenheten” skildrar en familj i skuggan av antisemitism och rotlöshet.