unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Gui Minhai döms till tio års fängelse

Den svenske förläggaren Gui Minhai döms till tio års fängelse av domstolen i kinesiska Ningbo.
Han döms för att ha försett utländsk makt med underrättelser.
Den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai, som varit frihetsberövad i Kina sedan 2015.
Den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai, som varit frihetsberövad i Kina sedan 2015.
Foto: Anders Wiklund/TT

Den svenske författaren och förläggaren Gui Minhai har inte setts till sedan 2018, då han åter greps av kinesiska myndigheter. Nu har han dömts till tio års fängelse vid en domstol i Ningbo i Zhejiang provinsen i Kina.

– Det är en låtsasrättegång de har knåpat ihop. De har bestämt på förhand vad de vill göra. Och så har de lagt till att han självmant skulle ha gett upp sitt svenska medborgarskap, något som fullständigt saknar trovärdighet, säger Magnus Fiskesjö, lektor vid Cornell University i New York, USA.

Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska Pen, är inne på samma linje.

– Det är ju väldigt mycket oklarheter kring bevisföring och hur rättsprocessen har gått till, den har ju varit helt sluten och gjorts i hemlighet. Vad vi vet är att han inte har fått den konsulära hjälp han som utländsk medborgare har rätt till och att han flera gånger tidigare har fått framträda med fabricerade erkännanden, säger han.

Ingen kontakt

Magnus Fiskesjö var kulturattaché på svenska ambassaden i Peking på 1980-talet och lärde där känna Gui Minhai.

– De säger att han skulle ha sålt hemligheter till utlandet. Men den enda hemligheten i så fall är väl att han kidnappades av polisen, och hur det gick till, säger han.

Han har inte kunnat ha kontakt med Gui Minhai på flera år.

– Det är också något av det värsta och mest förödmjukande, att de (Kina) brutit mot de konsulära internationella bestämmelserna och vägrat tillgång till vår medborgare. Så inte ens vår ambassad, inte ens UD, har fått se eller träffa honom på väldigt länge, säger Fiskesjö.

En talesperson för Kinas utrikesdepartement sade vid en presskonferens att Gui Minhais rättigheter och intressen tagits tillvara. På en fråga om svenska diplomater kommer att få besöka honom blev svaret att alla besök från diplomater ställts in på grund av coronavirusutbrottet. När coronaepidemin är under kontroll ska diplomater återigen få möjlighet att genomföra konsulära besök, uppger kinesiska UD.

Samtidigt betonar Kina att landet inte erkänner dubbla medborgarskap.

– Kina, i enlighet med lagen, erkänner honom enbart som kinesisk medborgare, säger Zhao Lijan, talesperson vid kinesiska utrikesdepartementet, enligt Reuters.

"Många oklarheter"

Enligt det korta officiella uttalandet från domstolen har Gui Minhai avsagt sig rätten till att överklaga domen. Men enligt nyhetssajten Hongkong Free Press kommer han att överklaga.

– Det låter väldigt osannolikt att han ska ha avsagt sig rätten till att överklaga, som det hävdas i det här meddelandet från domstolen, så det finns väldigt många oklarheter och det är en smått chockerande uppgift skulle jag säga, säger Jesper Bengtsson.

Drev bokförlag

Gui Minhai startade 2012 bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Han greps första gången 2015 i Thailand för att förlaget gav ut känsliga böcker med satir om det kinesiska ledarskiktet.

Han släpptes i oktober 2016 efter att ha avtjänat straffet för att ha varit inblandad i en trafikolycka, enligt kinesiska myndigheter. 20 januari 2018 fördes han på nytt bort av polis, då var han på väg för att besöka läkare på svenska ambassaden.

I fjol tilldelades Gui Minhai Tucholskypriset av Svenska Pen i sin frånvaro.

"Priset ges till hans outtröttliga arbete för det fria ordet, till stöd för hans frigivning och rätt att återuppta sin publicistiska verksamhet", löd Svenska Pens motivering.

Kina och Sverigeambassadören Gui Congyou svarade då med att hota att "vidta åtgärder" mot Sverige.

Stängd process

Förra veckan krävde 30 svenska kulturpersonligheter i ett öppet brev att Gui Minhai skulle friges och att Kinas ambassadör i Sverige ska sluta hota personer som kritiserar Kina.

Bland signaturerna märktes bland andra Svenska förläggareföreningens vd Kristina Ahlinder, Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg och Jesper Bengtsson.

Bengtsson vill inte spekulera i om den senaste tidens svenska protester mot Kina och landets fängslande av Gui Minhai har påverkat domen.

– Det är omöjligt att säga i och med att det här har varit en stängd process från början. Vad vi vet är att han har hållits fängslad utan rättegång i fem år och vad det här beror på eller kommer sig av eller leder till tror jag är väldigt svårt att säga just nu. Men det här ställer ju saken i ett nytt läge, det gör det ju, och arbetet kommer att fortsätta.

Krav på frisläppande

Magnus Fiskesjö ser domen som ett försök av Kina att sätta Sverige på plats.

– Det är de höga pamparna som bestämmer i Kina. De har tydligen bestämt sig för att Sverige ska straffas, Sverige ska läggas i sträckbänk, Sverige ska förödmjukas. Det är ju så här de arbetar, säger han.

Han uppmanar regeringen att stå upp för Gui Minhai och kräva att hans släpps fri.

– Det måste fortsätta att vara Sveriges inställning, säger han.

Läs mer

Länet: M-motion fick svar – efter två år

Emmaboda

Länet: M-motion fick svar – efter två år

Eva Regin-Johnston (M) lämnade in en motion om mer fysisk aktivitet i skolan för drygt två år sedan. På måndagen behandlades den i kommunfullmäktige.

Fröberg om mystiska skadan: ”Utgår från att det inte är så illa”

IKO-stjärnan Palmberg skadad

Fröberg om mystiska skadan: ”Utgår från att det inte är så illa”

IKO väntar fortfarande på besked om hur allvarlig skadan är.

Elitdomare i fotboll häktad – misstänks för mångmiljonbluff

Småland

Elitdomare i fotboll häktad – misstänks för mångmiljonbluff

Misstänks vara en av huvudmännen i ett jättelikt momsbedrägeri.

Kalmar

Kalmar: Person påkörd – förd till sjukhus

Olyckan ska ha inträffat strax före klockan 06.30.

TV: "Vi ser inga tecken på ökning i Kalmar län”

Coronautbrottet i länet

TV: "Vi ser inga tecken på ökning i Kalmar län”

Se regionens pressträff om covid-19-läget i länet.

Repris: Så var matchen mellan Kalmar FF – Varbergs Bois

Liverapportering

Repris: Så var matchen mellan Kalmar FF – Varbergs Bois

Sporten direktrapporterar från matchen.