Annons

Guatemala sänder soldater till gränstrakterna

Guatemala sätter in 2 000 soldater i områden som gränsar mot Honduras och Mexiko.
Åtgärden syftar enligt militären till att förbättra säkerheten sedan tre soldater skjutits till döds av misstänkta drogsmugglare.
Guatemala • Publicerad 10 september 2019
Guatemala sätter in soldater nära gränserna mot Honduras och Mexiko.Foto: 

Drogrelaterad brottslighet är vanligt i delar av Guatemala, och konflikter har i årtionden rasat mellan lokala invånare och markägare, gruvindustrin och palmoljeplantager och ursprungsfolk.

– Vi väntar oss att soldaterna ska lugna ned situationen och bringa säkerhet och fred till folket i den här regionen, säger försvarsminister Luis Miguel Ralda.

Annons

I förra veckan tillfångatogs en grupp om nio soldater i provinsen Izabal av misstänkta drogsmugglare, enligt uppgifter från militären. Tre av dem ska ha dödats.

En del lokala invånare anser dock inte att militärens version av händelsen är helt sann.

Efter beskedet om attacken på soldaterna utlystes i lördags ett 30 dagar långt nödläge som innebär nattligt utegångsförbud i flera provinser som utgör en korridor för drogsmuggling från Honduras till den mexikanska gränsen.

Nödläget ger även militären utökade möjligheter att gripa och förhöra misstänkta och förbjuda organiserade demonstrationer i områdena.

Guatemala är, precis som grannländerna El Salvador och Honduras, ett nav för drogsmugglingen från Sydamerika till USA.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons