Annons

Grönt ljus för test av flygande bil i USA

Den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA har utfärdat ett flygvärdighetscertifikat som tillåter tester av en elektrisk "flygande bil", rapporterar CNN.
Ekonomi • Publicerad 4 juli 2023
Tät biltrafik kan komma att avlastas av flygande elektriska bilar. Arkivbild.Foto: Matias Delacroix/AP/TT

Det låter som något från den tecknade serien "Jetsons", men kanske närmar sig "flygande bilar" verkligheten.

Alef, bolaget bakom prototypen – som ser ut som en relativt vanlig bil – uppger att upp till två personer ska kunna färdas i fordonet. Den ska kunna lyfta och landa helt vertikalt.

Annons

Alef räknar med att kunna sälja den flygande bilen för 300 000 dollar styck, motsvarande 3,2 miljoner kronor, från och med slutet av 2025.

Ett flertal bolag håller på att utveckla elektriskt drivna flygande bilar och enligt FAA är det här inte "det enda fordonet av sitt slag" som får certifikatet. Däremot sticker fordonet ut eftersom det tar sig fram både på vägar och i luften, ser ut som en bil och kan parkeras i en vanlig parkeringsruta, menar bolaget.

"Det här är ett litet steg för flyget, ett jättekliv för bilen", säger Jim Dukhovny, vd för Alef, enligt CNN.

Utöver tester innebär FAA-certifikatet att bolaget får anordna uppvisningar av fordonet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons