Annons

Grönsiskan bubblare i årets fågelräkning

Talgoxen är åter igen i topp när svenskarna för 15:e året i rad räknar vinterfåglar vid landets fågelmatningar.
Årets överraskningar är grönsiskan och sidensvansen – som är fler än vad de brukar vara den här tiden på året.
Djur • Publicerad 3 februari 2020
Grönsiskan förekommer i betydligt större antal än normalt. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg / TT
Även sidensvansen var fler till antal i årets fågelräkning. Arkivbild.Foto: Sergei Grits/AP/TT

Allt tyder på att talgoxen även i år sitter i orubbat bo, när en tredjedel av rapporterna i årets stora fågelräkning kommit in, enligt organisationen Birdlife Sverige. Även kampen om andraplatsen utkämpas av samma kandidater som året innan: Blåmesen och pilfinken.

Tätt bakom topptrion kommer dock årets överraskning: Grönsiskan. Den hittas ofta långt ner på listan, men hamnar nu på en fjärdeplats. Anledningen till det ökade antalet kan bero på att grönsiskans vinterföda, alfrö, har spridits för vinden när den milda vintern fått alkottarna att öppna sig.

Annons

Längre ner på listan hittas ytterligare en "bubblare": Sidensvansen. Den är förmodligen talrik eftersom den haft god tillgång på rönn- och oxelbär.

Enligt Birdlife Sverige har det på flera håll i södra Sverige varit ont om fåglar på matningarna, vilket kan bero på den milda vintern. Fåglarna har inte behövt söka sig till fågelbord eftersom de hittat mat i naturen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons