Annons

Covid i USA: Tårar, lidande - och förnekelse

Läkare och sköterskor går på knäna, intensivvårdsplatser saknas och sorgen är ständigt närvarande.
Nära 90 000 covidsjuka är inlagda på sjukhus i USA, det högsta antalet sedan viruset bröt ut.
USA • Publicerad 27 november 2020
Sjuksköterskor på kliniken Stormont Vail Health System i Topeka i Kansas arbetar i en lobby som på grund av viruspandemin gjorts om till vårdavdelning.
Sjuksköterskor på kliniken Stormont Vail Health System i Topeka i Kansas arbetar i en lobby som på grund av viruspandemin gjorts om till vårdavdelning.Foto: Evert Nelson/AP/TT
Antal nya fall per 100 000 invånare per dag.
Antal nya fall per 100 000 invånare per dag.Foto: Ingela Landström/TT
Sjuksköterskor demonstrerar för bättre covidberedskap och tillgång till skyddsutrustning i Bronx i New York.
Sjuksköterskor demonstrerar för bättre covidberedskap och tillgång till skyddsutrustning i Bronx i New York.Foto: Seth Wenig/AP/TT
En covidsjuk man i respirator. Fotot är taget på ett sjukhus i Los Angeles i Kalifornien förra veckan.
En covidsjuk man i respirator. Fotot är taget på ett sjukhus i Los Angeles i Kalifornien förra veckan.Foto: Jae C. Hong/AP/TT

Syresättningen sjönk och läget blev snabbt mycket allvarligt för den covidssjuke 30-årige mannen i Lakin i Kansas. Läkaren Drew Miller visste att patienten måste flyttas, på hans klinik fanns inte utrustning för att vårda honom. Men samtalen till Kansas större sjukhus i jakt på en intensivvårdsplats gav alla samma nedslående svar: Det är fullt.

När en ledig sängplats till slut hittades, dagen därpå, var 30-åringen nära döden. Miller och hans personal utförde hjärtlungräddning i 45 minuter och lyckades hålla honom vid liv innan mannen skickades i väg med ambulanstransport.

Annons

– Det är ett mirakel att han överlevde, säger Miller, som jobbar dubbelt som chefsläkare på sjukhuset och hälsoansvarig i länet Kearny County, där Lakin ligger, till nyhetsbyrån Reuters.

Härjar landsbygden

Scener som denna har blivit vardag i USA, där coronaviruset fortsätter att sprida sig med galopperande hastighet. I våras var det främst storstäder, som New York, som drabbades, nu härjar smittan på landsbygden och i mindre städer, bland annat i Mellanvästern. Sedan i mitten av juni har antalet rapporterade fall i regionen, som sträcker sig från Ohio i öst till North och South Dakota i väst, ökat mer än tjugofalt, visar statistik från frivilligorganisationen The Covid Tracking Project.

Läkare och tjänstemän i Mellanvästern larmar om allvarliga brister på allt från vårdplatser till utrustning för personalen, skriver Reuters, som har intervjuat dussintals vårdansvariga i regionen. De flesta har redan vidtagit åtgärder som att ställa extrasängar i salar och be personal – som i många fall är sliten och går igenom egen sorg – att jobba längre skift.

En läkare i Minneapolis i Minnesota berättar gråtande för nyhetskanalen CNN om hur det är att behandla så många svårt sjuka och döende.

– Det går inte att beskriva hur det känns för oss som vårdgivare att bevittna den graden av lidande hos patienterna, säger läkaren Shirlee Xie, som är chef vid Hennepin County Medical Center.

Förnekar viruset?

Situationen förvärras av att en ansenlig grupp patienter tvivlar på eller förnekar coronavirusets dödlighet och till och med dess existens. I vissa grupper har konspirationsteorin att coronaviruset är en bluff fått fäste, berättar vårdpersonal. Detta kan spåras till ett kampanjmöte som president Donald Trump höll tidigt i våras där han hävdade att "Demokraterna politiserar coronaviruset" och är deras "nya bluff", enligt public service-kanalen NPR.

Trumps ovilja att bära munskydd offentligt har inte gjort situationen bättre i ett land där hälsomyndigheterna förordar munskydd. Inte heller att han under valrörelsen höll flera stora kampanjmöten i Mellanvästern, utan påbjuden social distansering.

Alison Schwartz, infektionsläkare vid kliniken SSM Health i Janesville i Wisconsin, vårdade en patient som inte trodde på att covid-19 existerar, trots att han hade drabbats av sjukdomen.

– När han dog ville familjen inte säga att patienten gått bort i covid, för de ansåg inte att covid var dödligt, berättar hon för Reuters.

En kvarts miljon

Men de flesta amerikaner vet att coronaviruset i högsta grad är verkligt och att det har tagit över en kvarts miljon landsmäns liv. Lovande vaccinnyheter till trots tror många läkare – precis som i Europa – att den närmaste tiden blir svår, eftersom människor kommer att hålla sig inomhus på grund av den kyligare årstiden och då lättare smitta varandra.

Annons

– Jag tror inte att vi har sett det värsta ännu, säger Drew Miller.

Fakta: Covid-19 i USA

Så här är det aktuella coronavirusläget i USA:

Antal bekräftade fall totalt: Drygt 12,7 miljoner. Den genomsnittliga ökningen de senaste sju dagarna har legat på 10,6 procent.

Antal döda: drygt 254 000

Antalet inlagda på sjukhus: Nära 90 000, vilket är det högsta antalet sedan pandemins början (i mitten av april och i slutet av juli låg drygt 59 000 människor på sjukhus). Av dessa får knappt 18 000 intensivvård. 6 000 ligger i respirator.

Det genomsnittliga antalet nya dagliga fall per miljon invånare ligger i USA nu på 563,7. Motsvarande siffra i Sverige är 453,3.

Källor: The Covid Tracking Project och Our World in Data

Fakta: Covid-19 i USA

Just nu är USA:s Mellanvästern, som består av tolv delstater, svårt drabbat av covid-19. Förra veckan rapporterade exempelvis North Dakota ett genomsnitt på 1 769 nya fall per dag, per miljon invånare. Motsvarande siffra i South Dakota var 1 500 och i Wisconsin och Nebraska cirka 1 200. Som jämförelse gick New York aldrig över 500 genomsnittliga fall per dag per miljon invånare när virusutbrottet där var som värst i våras – och Kalifornien hade som mest 253 fall.

Genomsnittlig siffra i USA i stort i nuläget är 563,7 fall per miljon invånare. Sverige har 453,3 fall per miljon invånare.

Så här är läget i de tolv delstaterna i Mellanvästern:

Ohio:

Antal fall hittills: 383 000

Genomsnittlig ökning senaste veckan: 20 procent

Antal döda: 6 300

Indiana:

Antal fall hittills: 313 000

Genomsnittlig ökning senaste veckan: 16,5 procent

Antal döda: 5 500

Michigan:

Antal fall hittills: 352 000

Genomsnittlig ökning senaste veckan: 16,3 procent

Antal döda: 9 000

Illinois:

Antal fall hittills: 685 000

Genomsnittlig ökning senaste veckan: 13 procent

Antal döda: 12 400

Wisconsin:

Antal fall hittills: 392 000

Genomsnittlig ökning senaste veckan: 11,9 procent

Antal döda: 3 300

Iowa:

Antal fall hittills: 194 000

Genomsnittlig ökning senaste veckan: 11,2 procent

Antal döda: knappt 2 300

Minnesota:

Antal fall hittills: 289 000

Genomsnittlig ökning senaste veckan: 19,5 procent

Antal döda: 3 400

Nebraska:

Antal fall hittills: 118 000

Genomsnittlig ökning senaste veckan: 13,4 procent

Antal döda: 950

Missouri:

Antal fall hittills: 283 000

Genomsnittlig ökning senaste veckan: 11,6 procent

Antal döda: 3 800

Kansas:

Antal fall hittills: 148 000

Genomsnittlig ökning senaste veckan: 14,9 procent

Antal döda: 1 500

North Dakota:

Antal fall hittills: 75 500

Genomsnittlig ökning senaste veckan: 12,3 procent

Antal döda: 680

South Dakota:

Antal fall hittills: 76 000

Genomsnittlig ökning senaste veckan: 10,9 procent

Antal döda: 850

Källor: The Covid Tracking Project och Our World in Data

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons