Annons

Google får betala för bristande rensning

Datainspektionen har beslutat att Google ska betala 75 miljoner kronor i sanktionsavgift, eftersom bolaget inte uppfyllt myndighetens krav om att rensa sökresultat. Google tänker överklaga beslutet.
Ekonomi • Publicerad 11 mars 2020
Google har inte rensat som företaget borde göra, enligt Datainspektionen. Arkivbild.
Google har inte rensat som företaget borde göra, enligt Datainspektionen. Arkivbild.Foto: Michel Euler

Datainspektionen granskade 2017 hur Google hanterar rätten för enskilda att få sökresultat borttagna från bolagets sökmotor. Det gäller exempelvis sökningar som innehåller personens namn och resultaten är oriktiga, irrelevanta eller överflödiga. Datainspektionen bestämde då att Google måste ta bort ett antal sökträffar. Det gjordes inte och därför bestämmer nu Datainspektionen att företaget ska betala sanktionsavgiften.

Google är dock inte alls överens med Datainspektionen. Enligt Joakim Larsson, kommunikationschef för Google i Sverige och Finland, kommer företaget att överklaga beslutet.

"Beslutet från Datainspektionen handlar till stor del om meddelanden till webbansvariga. Det är vår praxis sedan länge att meddela den som hanterar en webbplats när en "rätten att bli glömd"-begäran resulterar i att vi tar bort en länk till deras sajt från Googles sökresultat" skriver han till TT. Företagets uppfattning är att detta innebär att reglerna om personuppgifter är uppföljda.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons