Gentle Touch på väg upp

Den har fått åtta av tio i betyg
i Sonic. En av deras låtar har laddats ned 3 500 gånger från skiv-bolagets hemsida. I dag släpps Gentle Touchs ep.
Nyheter • Publicerad 22 februari 2006
Gustav Petersson och Michael Karlsson skriver låtarna i Gentle Touch. Den låt som skrev senast på ep:n som släpps idag heter Smedby. Det är den plats där båda är uppvuxna.
FOTO: ADAM STJÄRNLJUS
Gustav Petersson och Michael Karlsson skriver låtarna i Gentle Touch. Den låt som skrev senast på ep:n som släpps idag heter Smedby. Det är den plats där båda är uppvuxna. FOTO: ADAM STJÄRNLJUSFoto: 

När Kalmarbandet Gentle Touch var förband åt Le Sport på Söderport blev Le Sport så imponerade att de under pågående spelning ringde upp sitt skivbolag Songs I wish I had written.

- Le Sport var överväldigade och sa att vi var det bästa de hört, säger Gustav Petersson.

Har spelat i tio år Bolaget nappade och i dag släpps ep:n med fyra spår.

Gustav Petersson och Michael Karlsson bildade bandet Gentle Touch för ett och ett halvt år sedan. Men de har spelat tillsammans de senaste tio åren och känt varandra hela livet. Bland annat var de båda med i Born Rich som spelade på Mitt sista liv på Ljungnäs 2004. Båda är uppvuxna i Smedby.

Smedby är också namnet på den låt som blivit mest omtalad innan ep:n släppts. Den låten som gjordes sist till ep:n.

- Den handlar om Smedby. Parallellt med något annat, säger Gustav Petersson.

Vad handlar låtarna på ep:n om då? Vad skriver du om?

- Tre handlar om kärlek. En om hur illa jag tyckte om mina arbetskamrater.

Influenser från 1980-talet Influenserna kommer från band som Depeche Mode, "dreampop" som Cocteau Twins eller The Chameleons, berättar Gentle Touch. Men även Red House Painters.

- I Sonic nämnde recensenten OMD och New Order och det stämmer det med. Det är den tidseran som vi vill ..., Gustav Petersson kommer av sig, tänker efter och fortsätter:

- 1980-talet är överlägset. Det har inte funnits sådan smärta i texter och ljubilden någonsin som det fanns då.

Musiken ligger i tiden Det Gentle Touch gör ligger i tiden, det är de medvetna om. Det finns rätt många musiker som kastar lystna blickar tillbaka mot 1980-talet. Av någon anledning teamar de ihop sig två och två. Av någon anledning vill de utrycka sin längtan efter 1980-talet i electroform.

- Det är en naturlig utveckling. Man vill ha någon att skriva låtar med. Någon att bolla idéer med och varför inte sätta sig framför en dator? Då slipper man stämma trummor och kånka på instrument, säger Gustav Petersson.

- Men vi är inte någon duo längre. Sedan i höstas är Viktor Sjödin med när vi spelar live. Men han bor i Stockholm.

Spelar i Kalmar i kväll Där uppträder bandet på fredag, innan dess hinner Gentle Touch fira skivsläppet i Göteborg under torsdagskvällen men först och främst spelar de i Kalmar i kväll.

- Vi har realesefesten på Wall records. Dennis, som har affären, ska lägga ned och vi ska släppa skivan. Vi tar det roliga med det tråkiga, säger Gustav Petersson.

Bandet har kontaktats av videoproduktionsbolag och arbete med en fullängdare väntar. I den bästa av världar släpps albumet efter sommaren. Nu hoppas bandet på många livespelningar.

Ära, rikedom och berömmelse då?

- Ja, det är pengar man vill ha, säger Michael Karlsson. Pengar att handla instrument för så att man kan göra bättre grejer.

- Och snygga kläder, fyller Gustav Petersson i. Det är klart att man vill bli rik!

- Skämt å sido. Det är inte fel att ha råd att ta tid till att sitta hemma och göra nya grejer.

Bra att spela in hemma Låtarna är inspelade hos Michael Karlsson. Det finns fördelar gentemot att spela in i en studio men också nackdelar.

- Det blir aldrig riktigt bra ljud, säger Michael Karlsson.

- Men om man är hemma är man inte uppbunden till någon studiotid, säger Gustav Petersson. Men nio av tio gånger går man och hyr en film istället - men det är bekvämt att vara hemma.

Gentle Touchs skivbolag Songs I wish I had written är ett litet indiebolag. Något som Gentle Touch trivs med.

- Man får prata med högsta hönset direkt, säger Gustav Petersson skrattar och kommenterar att det kan ha och göra med att det bara finns ett "höns".

- Jag kan ringa fem gånger en dag och bolla idéer fram och tillbaka. Det är inte lika enkelt på ett stort bolag. Vi får släppa vad vi vill också. Jag vet inte riktigt hur det fungerar på ett stort bolag men musiken skulle nog bli mer tillrättalagd. Dessutom är det coolare att bli stor på ett litet bolag.

Emelie Lund
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.