Annons

Gävlebocken överlevde fjärde julen i rad

På måndagen började nedmonteringen av Gävlebocken på Slottstorget i Gävle. Det var fjärde året i rad som bocken förblev orörd, vilket är nytt rekord.
Samhälle • Publicerad 4 januari 2021
Bocken i Gävle monteras ned. Dubbla gärdsgårdar har bidragit till att den klarat sig fyra år i rad.Foto: Rebecca Steiner/TT

– Det har aldrig hänt förr, säger Rebecca Steiner, Gävlebockens talesperson.

En orsak är att man efter 2016, då bocken fyllde 50 år men brändes ner på själva invigningsdagen, utvecklat säkerhetssystemet.

Annons

– En stor framgångsfaktor har varit att vi byggde upp dubbla gärdsgårdar efter 50-årsjubileet.

Bocken har också haft dygnet-runt-bevakning med kameraövervakning och vakter som tittat till honom.

Invigningen av bocken i slutet av november förra året skedde digitalt på grund av den pågående coronapandemin, men blev ändå lyckad.

– Vi har fått väldigt positiv feedback på invigningens koncept, att det var lättillgängligt med ett bra program som gjorde att man fick en bra stämning även om man inte kunde ha något fysiskt, säger Rebecca Steiner.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons