Annons

Gav vapen till urfolk – missionär dömd

En kristen missionär har dömts i Brasilien för att ha hotat, det till nyligen isolerade, urfolket zo'és kultur och fortlevnad genom att ge en av dess medlemmar ett skjutvapen.
Fallet sätter ljuset på den allt mer pressade situationen för Amazonas urinvånare.
Brasilien • Publicerad 9 mars 2020
Bild tagen över en isolerad ursprungsbefolkning vid brasilianska Envirafloden nära gränsen mot Peru. Bilderna fick stor genomslagskraft när de kablades ut över världen 2008. Just denna grupp människor har forskarna känt till i över 20 år, men antropologer kallar gruppen "icke kontaktad", eftersom den har valt att inte ha någon kontakt med omvärlden. Arkivbild.
Bild tagen över en isolerad ursprungsbefolkning vid brasilianska Envirafloden nära gränsen mot Peru. Bilderna fick stor genomslagskraft när de kablades ut över världen 2008. Just denna grupp människor har forskarna känt till i över 20 år, men antropologer kallar gruppen "icke kontaktad", eftersom den har valt att inte ha någon kontakt med omvärlden. Arkivbild.Foto: Gleison Miranda/AP/TT

Luiz Carlos Ferreira, som har kopplingar till den kontroversiella amerikanska missionsorganisationen New Tribes Mission, anmäldes 2016 för att ha överlämnat ett oregistrerat hagelgevär till den lilla urfolksgruppen, bosatt djupt inne i Amazonas regnskogar i norra Brasilien.

Domaren slår fast att Ferreira lämnat vapnet till "en mycket sårbar grupp människor" och därmed utsatt både deras hälsa och kultur för stora risker, rapporterar den spanska nyhetsbyrån Efe. Han döms till böter och samhällstjänst.

Annons

Ferreira misstänks även, i ett annat rättsfall, för delaktighet i att ha tvingat 96 personer ur ursprungsbefolkningen till arbete under slavliknande förhållanden.

Tar över myndighet

Evangeliska New Tribes Mission, som numera kallar sig Ethnos360, gjorde på 80-talet flera försök att missionera hos zo'é-folket. Det slutade i tragedi då flera i folkgruppen dog efter att ha smittats av sjukdomar. Sedan missionärerna drog sig tillbaka har zo'é-folket delvis lyckats återhämta sig från problemen.

Men organisationen hamnade nyligen återigen i blickfånget.

I januari utnämnde den högerradikale presidenten Jair Bolsonaros regering en av dess ledare, predikanten och antropologen Ricardo Lopes Dias, till chef för just den myndighetsbyrå som har till uppgift att skydda isolerade urfolk i Brasilien. Utnämningen har väckt skarp kritik från en rad håll.

"Farligt beslut"

I ett ovanligt öppet brev beskriver anställda vid myndigheten för urinvånare, Funai, utnämningen som ett farligt beslut som riskerar att orsaka "irreparabel skada" bland isolerade urfolksgrupper.

Inställningen från den brasilianska staten har under de senaste decennierna varit att försöka skydda grupperna genom att lämna dem i fred i så hög utsträckning som möjligt. Ricardo Lopes Dias har försäkrat att han inte kommer att använda sin nya tjänst till att missionera, men att han ännu inte tagit ställning till om han vill bevara linjen att undvika kontakt med urfolken.

Amazonas urivånare pressas även av skövlingen av regnskogen, som eskalerat under Bolsonaros tid vid makten.

Hans politik i Amazonas är likvärdig med "folkmord, kulturmord och miljömord", varnade flera hundra äldste från urfolksgrupper i ett manifest i januari.

Mattias Mächs/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons