Annons

Garpenlöv om mammas död: "Vill vinna för henne"

Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv fick en tung start på landslagsveckan i Stockholm.
Hans alzheimersjuka mamma Eva dog i tisdags.
Ishockey • Publicerad 5 februari 2020
Förbundskaptenen Johan Garpenlöv vill vinna hemmaturneringen för att hedra minnet av mamma Eva som dog i tisdags.
Förbundskaptenen Johan Garpenlöv vill vinna hemmaturneringen för att hedra minnet av mamma Eva som dog i tisdags.Foto: Claudio Bresciani / TT

Johan Garpenlöv var tillbaka på Globens is och ledde Tre Kronors träning på onsdagen.

Trots att hans mamma Eva dog dagen före. Hon blev 74 år.

Annons

– Det är svårt att koncentrera sig på hockey naturligtvis, men vi fick ett bra avslut i går. Mitt liv har varit hockey och hon har varit en stor del av det, jag vill gå vidare och jag vet att hon ville att jag skulle göra det. Det är hennes vilja, säger förbundskaptenen och den före detta NHL-stjärnan..

Hans ögon tåras och rösten stockar sig där han står i Globens inre efter träningen.

"Lugnt och fint"

Ända sedan Johan Garpenlövs mamma för några år sedan drabbades av alzheimer har han engagerat sig djupt i sjukdomen och är en av ambassadörerna för Alzheimerfonden. Han har gjort flera intervjuer i ämnet och trots att Johan Garpenlöv nu står mitt i sorgen vill han inte sluta sig. Om tisdagen säger han:

– Vi var alla där och det var ett bra avslut, lugnt och fint, säger Garpenlöv, 51 år.

Han säger att det var hans eget beslut att komma tillbaka till laget direkt.

– Jag kände efter att ha pratat med min pappa i går att det var rätt för mig. Jag åker inte in till hotellet utan åker hem och tar hand om pappa. Men jag är här för att leda laget och vinna turneringen. Det passade bra att komma hit, fundera på landslaget och träffa grabbarna. Att gå vidare. Sedan kommer det att ta ett tag innan man landar i det här, säger han.

"Bra känslor"

Garpenlövs Tre Kronor vann senaste turneringen, i Moskva i december, efter att ha förlorat alla sina tre matcher i Karjalaturneringen i november. Nu väntar Tjeckien i första matchen av hemmaturneringen på torsdagskvällen.

– Jag har bra känslor inför det här. Vi har ett bra lag här, en bra offensiv spets, vi har en stark backsida och målvaktssidan var fantastisk senast.

Tre Kronor har drabbats av fem återbud, fyra av dem från KHL, sedan han presenterade truppen. Det svenska förbundet är kritiskt till KHL som sätter press på sina spelare att tacka nej till Globenturneringen.

– Det är inget som varken jag eller spelarna som säger nej kan göra något åt. Det är en fråga som ligger ovanför våra huvuden. Det är inte första gången det händer och jag hoppas att vi får ordning på det. Jag kan tänka mig att vi byter med ryssarna så får de ta den här turneringen och så tar vi deras i december, säger han.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons