Byter halva laget: "Klart jag vill ha en vinst"

Johan Garpenlöv byter ut halva laget till Channel One Cup.
Men Tre Kronors förbundskapten säger sig inte vara pressad över att fortfarande vara segerlös.
Ishockey • Publicerad 2 december 2019
Johan Garpenlöv.
Johan Garpenlöv.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Efter tre raka förluster i Karjalaturneringen för en månad sedan tar Garpenlöv nya tag med ett till hälften nytt lag när det är dags för Channel One Cup i Moskva nästa vecka.

Den nye förbundskaptenen har tolv nya spelare i laget och har behållit lika många.

Till viss del är han tvungen. Luleå, Frölunda och Djurgården spelar kvartsfinal i Champions Hockey League nästa tisdag och Garpenlöv har valt att inte ta ut spelare från de lagen.

– De som kommer in sent har haft svårt att prestera, säger han om tidigare erfarenheter.

Tre Kronor hade svårt med sitt offensiva spel i Karjala och gjorde bara ett mål i matcherna mot Tjeckien och Finland. Av sammanlagt sex svenska mål i Karjala kom fyra från backar.

"Jättefina saker"

Nu finns en spännande forward i Magnus Pääjärvi som efter nio säsonger i Nordamerika flyttat tillbaka till Europa där han gjort fyra mål och nio poäng på 15 matcher för Lokomotiv Jaroslavl i KHL. Pääjärvi var med i VM-guldlaget i Köpenhamn 2018.

En spelare som kan bidra offensivt.

– Han får en lite mer offensiv roll än i VM-laget och det är ju hans roll från grunden. Jag ser jättefina saker i hans spel i Lokomotiv. Han är en spelare som kan göra mål och producera, men samtidigt måste fler ta på sig det ansvaret, säger Garpenlöv.

Färjestads Gustav Rydahl är ende debutant, han var uttagen till Karjala men tvingades då tacka nej på grund av skada.

VM viktigast

Tre Kronor jagar fortfarande sin första seger under Garpenlöv, men förbundskaptenen säger att han inte känner sig pressad.

– Jag vill vinna varje match. Vi ledare vill det, killarna vill det och det är vad vi jobbar för. Men det viktigaste för mig är att vi vinner VM-guldet, så under resan fram dit ska vi göra allt vi kan för att vinna varje match. Men om det är någon gång jag kommer att känna press så är det under VM, det är då vi vill visa vad vi går för och det är då vi ska leverera, säger han.

Två aktuella spelare som tackat nej till spel är Anton Lander, Lokomotiv Jaroslavl, som ska bli pappa och Marcus Krüger, Zürich, som har ont i en fot.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.