Gäng styrde fängelse – hade djurpark och pool
Fängelset Tocorón ligger i delstaten Aragua i norra Venezuela och har i flera år styrts av Tren de Aragua – ett av de mest ökända kriminella gängen i Latinamerika. Men nu har Venezuela med hjälp av 11 000 soldater lyckats återta "total kontroll" över fängelset, enligt regeringen.
President Nicolás Maduro kallar insatsen en "stor framgång i kampen mot kriminella organisationer".
Gängmedlemmarna har kunnat röra sig fritt i fängelset, som mest har påmint om ett hotell där bekvämligheterna inkluderat pool, nattklubb, spelhåla, basebollplan och ett litet zoo, enligt lokala medier. Men nu ska tusentals fångar flyttas till andra fängelser.
Bott med maken
En del av de dömda fångarna har haft familjemedlemmar boende hos sig.
Många anhöriga samlades utanför fängelset i samband med tillslaget och bevittnade hur säkerhetsvakter bar ut allt från motorcyklar, tv-apparater, luftkonditioneringsapparater och mikrovågsugnar.
– Den där är vår, ropade en kvinna, enligt nyhetsbyrån AFP:s journalist på plats.
– Jag väntar på att få reda på var de har fört min man. Jag bodde där inne, men de sparkade ut oss, sade en annan.
Tren de Aragua är ett av Venezuelas mäktigaste gäng med tentakler som även spridit sig till grannländerna. Dess tusentals medlemmar är inblandade i allt från knarkhandel och prostitution till utpressning och illegal guldbrytning.
Pressat på pengar
Tocorón-fängelset har varit helt i händerna på gänget de senaste åren, enligt den venezuelanska undersökande journalisten Ronna Risquez.
Omkostnaderna har gänget löst genom att kräva medfångarna på en avgift för att de ska få sova under tak och tilldelas ordentligt med mat, har hon berättat för AFP.
– De män som jag har sett med vapen därinne har tillhört organisationen. De har vaktat fängelset, men inte för statens räkning, säger Risquez.
Fakta: Våld och kriminalitet
Venezuela har världens största oljereserver och var tidigare det mest välmående landet i Latinamerika. Men på senare år har ekonomisk vanskötsel i kombination med sjunkande oljepriser orsakat den värsta krisen i landets historia.
Negativ tillväxt, hyperinflation och akut varubrist har utlöst en humanitär katastrof. Den ekonomiska och politiska kollapsen i Venezuela har lett till att flera miljoner invånare har flytt landet på några få år.
En stor del av Venezuelas befolkningen bor i städernas slum. Våld, kriminalitet och drogmissbruk är allvarliga problem. I Caracas och vid gränsen till Colombia är situationen särskilt svår.
Illegala grupper från konfliktens Colombia opererar även på den venezuelanska sidan, och en del av kokainhandeln går genom Venezuela.
Källa: Landguiden/UI