Annons

Fysioterapeutens varning: ”Jag är rädd att de som växer upp idag blir krokiga”

Aj, aj, aj, det gör ont i nacke och rygg! Känner du igen dig? Du är långt ifrån ensam i så fall. Allt fler får besvär och en av de stora orsakerna stavas mobilen. Vi vet hur vi ska använda den tekniskt, men vi glömmer den fysiska bruksanvisningen menar fysioterapeuten Gjalt Koopmans som i många år arbetat för ett sundare förhållande till det digitala.
Kalmar • Publicerad 1 mars 2020 • Uppdaterad 2 mars 2020
Gjalt Koopmans är fysioterapeut i Kalmar sedan många år tillbaka. Han tycker att allt fler, både unga och vuxna, har ett osunt förhållande till sina mobiler och datorer och efterlyser en fysisk bruksanvisning.

Ensidigt och långvarigt användande av mobilen är något de flesta av oss ägnar oss åt.

Det börjar tyvärr märkas för många också.

Annons

Listan över besvär som det här kan leda till är nämligen lång: huvudvärk, ögontrötthet, stelhet och orörlighet i nacken (på grund av slaggprodukter i nacken kan det ge inklämning av nerven ned och uppåt i nacken som till slut kan leda till diskbråck, allt detta under namnet iPadnacke), tennis- och golfarmbåge, carpal tunnelsyndrom på grund av inklämning av handledsnerver och sms-tumme. Felbelastning kan även ge spänningsvärk, gamnacke och ont i övriga delar av ryggen.

Säkert känner du igen något symptom från listan.

Den statiska belastningen, när musklerna arbetar utan paus och blodflödet till musklerna försämras, är orsaken till smygande och i många fall långvariga besvär i våra kroppar, men som tur finns det enkla knep för att motverka problemen, det gäller bara att använda mobilen på rätt sätt: att byta sida och variera ställning, att lägga in pauser för rörelse eller att helt enkelt lägga undan mobilen när den inte behövs.

Gör du rätt eller fel?

Rätt! Ha alltid stöd under handen eller armen när du använder mobilenFoto: Mats Holmertz
Fel! Inget stöd för armen och dessutom sned vridning för nacken.Foto: Mats Holmertz

Gjalt Koopmans, som har arbetat som fysioterapeut i Kalmar sedan 1981, märker att antalet dåliga ryggar och nackar ökat markant de senaste 15 åren, det vill säga sedan vi alla började använda smartphones.

– Problemen har ökat i alla åldrar och problemet växer hela tiden. Det är bara att titta ut på gatan – hur många går rakt? Vi vill gärna röra på oss och gå på gym, men vi glömmer en stor grej och det är en bra hållning.

Problem med onda nackar och ryggar är så vanligt bland barn och unga att han känner oro inför framtiden.

– Jag är rädd att de som växer upp idag blir krokiga och skapar sig själva enorma problem. Om man inte gör något kommer vi till slut få hållning som neandertalare.

Digitalisering och dålig kroppshållning går hand i hand och Gjalt Koopmans tycker att en fysisk bruksanvisning borde vara lika självklar som den är för en ny mobil.

– Vi måste ha en bruksanvisning för alla att använda det digitala på rätt sätt. Detta gäller alla, men framför allt måste vi ge alla barn en bra grund.

Som fysioterapeut slog han larm redan för drygt 20 år sedan när han märkte att hans patienter blev allt yngre.

Annons

– Det var så många unga som sökte hjälp, många hade huvudvärk och kände strålning i armarna. Och då hade vi fortfarande inga mobiler eller laptop, men det var då de stationära datorerna hade kommit.

Det blev en ögonöppnare för honom och startskottet för hans engagemang för att lära barn och unga att skapa bättre arbetsmiljö i såväl skolan som på fritiden.

Gör du rätt eller fel?

Rätt! In med nacken och ha stöd under armen när du står upp och använder mobilen.Foto: Mats Holmertz
Fel! Vridning i nacken och inte något stöd för armen och handen som använder mobilen.Foto: Mats Holmertz

I början var han dock ganska ensam om att förutse problemet. 2010 ville han starta ett projekt för elever hur de skulle använda sin skoldator ergonomiskt rätt, men när han presenterade sitt projekt för kommunerna i länet var det först bara en kommun som nappade; Mörbylånga kommun. Under fem år utbildade Gjalt Koopmans där varje år lärare och elever i årskurs 4-9 i användning av mobil och dator. I många fall förde eleverna i sin tur kunskaperna vidare till sina föräldrar.

Projektet spred sig till Falkenbergsskolan i Kalmar och till Kalmarsunds gymnasieförbund som han i dag regelbundet samarbetar med. Tillsammans med elevhälsan och IKT-pedagoger på gymnasieförbundet har han till exempel tagit fram affisch och broschyr med fokus på ergonomi.

– I samband med detta fick jag möjligheten att med elever från Jenny Nyströmsskolan göra en instruktionsfilm om hur man ska stå och sitta framför datorn och vad man inte ska göra. Allt används nu och jag kommer att fortsätta med eventuella uppdateringar på skolappen så att elever, lärare och föräldrar vet vad som gäller. En instruktionsfilm del två om just mobilhantering är under förberedning.

Projektet fick tidigt namnet V-20, där V står för värma upp, variera och varva ner, och 20 för hur många minuter man högst ska göra något innan man tar paus. 20 är en viktig siffra i arbetet för att motverka rygg- och nackproblem vid användande av mobiler och datorer enligt Gjalt Koopmans:

Variera ställning och gör något annat var 20:e minut.

20 graders blickvinkel i skärm, bok och tidning.

Titta framåt 20 feet (sex meter) medan du sitter, går och springer.

20 blinkningar var 20:e minut (ögonträning för barn och ungdomar 0-20 år).

Tips

Gjalts tips för hälsosammare mobilanvändande

Bär inte mobilen i handen när du inte använder – lägg den i fickan eller i väskan.

Växla hand när du använder mobilen, använde inte bara samma hand och arm hela tiden. Använd till exempel vänster hand för att skicka textmeddelande och höger hand för att svara.

Ha alltid stöd under handen/armen när du använder mobilen, av till exempel den andra handen/armen eller en kudde så du får 20 graders vinkel och därmed inte belastar nacken så mycket.

Om du springer med mobilen runt armen när du tränar byt sida och kör varannan gång på höger arm och varannan gång på vänster arm.

Ha ett gemensamt ståbord hemma för familjen där man använder mobilen.

Släck alla datorer och mobiler en timme före läggdags och använd dem sedan inte heller i sängen.

Visa respekt för andra när du använder mobilen – skippa till exempel mobilen på middagen och i trafiken på cykeln, bilen och övergångsstället.

Tänk på hållningen när du sitter, står, går och springer! In med hakan, ett leende på läpparna, skjut tillbaka axlarna, titta sex meter framåt, dra in naveln och andas.

Påminn dig själv och varandra att minska mobilanvändandet.

Annons

Han påpekar att den här enkla digitala disciplinen är minst lika viktig för oss vuxna som för barn och unga.

– Barn ser oss vuxna med våra mobiler och barn gör vad de ser. Vi vuxna måste lägga en bra grund för barnen och ungdomarna. Försök att vara utan mobil och dator när du inte behöver dem, och det är ju faktiskt ganska ofta. Stimulera varandra i användandet och att använda mobilen rätt.

”Man kan inte ändra alla, men det är viktigt att nå någon grupp, då har man vunnit mycket”, säger Gjalt Koopmans som är fysioterapeut i Kalmar.Foto: Mats Holmertz

Förra året besökte Gjalt Koopmans WCPT, världskongress för fysioterapi, i Geneve med sin föreläsning Digital-Daily-Disciplin och berättade då om sitt arbete för en grupp kollegor.

– Man kan inte ändra alla, men det är viktigt att nå någon grupp, då har man vunnit mycket. Jag brinner för det här i första hand för de yngre, men även för oss som är äldre. Hade du och jag haft mobiler när vi växte upp hade vi också suttit som ungdomarna gör idag.

Lever du själv som du lär?

– Oh, ja, men jag märker själv att jag sitter fel ibland. Vi behöver alla påminna oss hela tiden och det är viktigt att vi påminner varandra. Det är lätt att få besvär, men svårare att bli av med. Påminn dig själv och varandra att minska mobilanvändandet.

Det finns många smarta hjälpmedel för att göra mobilanvändandet sundare för kroppen, ett mjölkpaket eller filpaket fungerar bra som stöd om du använder mobilen vid frukostbordet.Foto: Mats Holmertz

Mer om sundare mobilanvändning hittar du i vår tidigare serie om jakten på digital balans:

Ia SellerbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons