Fyraårig pojke i Ljungby dödades

Ett brott ligger bakom den fyraårige pojkens död som uppdagades i Ljungby på söndagskvällen, enligt den preliminära obduktionen.
Nyheter • Publicerad 17 oktober 2011
Foto: Scanpix

Boende är rädda för att släppa ut sina barn i området. Ljungby kommun har öppnat ett kriscentrum. Polisens avspärrningsband hänger fortfarande vid skogsdungen där den lille pojken hittades död. Tekniker fyller bruna papperspåsar med bevis. Under måndagen var det fortfarande många frågetecken kring dödsfallet, men de rätades ut när obduktionen blev klar på eftermiddagen.

– Våra tekniker har undersökt platsen där pojken anträffats. Men de kunde inte ge besked om det handlar om olycksfall eller brott. Detta gjorde att vi rutinmässigt inledde en förundersökning gällande mord, i avvaktan på obduktionsutlåtandet, säger Robert Loeffel, informationschef hos Kronobergspolisen, till TT.

Detta visade att pojken bragts om livet, hur vill polisen inte berätta.

– Vi måste kunna hålla ytterligare förhör, säger Robert Loeffel.

Gun-Maj Lydén bor bara ett stenkast från platsen där barnet hittades vid 22-tiden.

– Vi vaknade vid midnatt eftersom det var ett stort polispådrag utanför våra fönster. Polisen sökte igenom området och vi såg hur de hittade något. Det var så otäckt. Det var ju bara ett litet barn, säger hon.

Scanpix utsände fotograf Mikael Fritzon rapporterar om en dämpad stämning i staden. Knappt några människor syntes till på förmiddagen.

– Folk är livrädda här och många vågar inte släppa i väg sina barn till skolan, säger Fritzon.

Under söndagsnatten var socialtjänsten i Ljungby kommun i kontakt med fyraåringens närmast anhöriga. Familjen är sedan slutet av augusti föremål för en socialtjänstutredning. Kommunens personal började på måndagen att följa "krispärmarna".

– Det innebär att personalen fångar upp frågor och oro för att kunna samtala kring det med eleverna, säger Carina Karlund, chefsinformatör i Ljungby kommun.

I församlingshemmet öppnade ett kriscentrum på måndagen för att hjälpa folk med att bearbeta tragedin. Pojken försvann vid 17-tiden på söndagen då han lämnade en lekplats i området. En stor polisinsats drog i gång vid halv åtta på kvällen i samband med att pojken anmäldes försvunnen.

– I utredningen förekommer det uppgifter om att man ska ha blivit osams på lekplatsen. Exakt hur många barn som befann sig där har jag ingen kunskap om, säger Robert Loeffel.

Flera dörrar har knackats av polisens barnutredare som är mycket angelägna om fler tips från allmänheten. Därför ställer man under tisdagen upp en husbil dit allmänheten kan gå för att tala med polisen. Ett 30-tal polismän arbetar med utredningen.

TT Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.