Annons

Fyra civila dödade – drönare över Kiev

Minst fem personer skadades i ryska drönarattacker mot den ukrainska huvudstaden under natten, enligt Kievs militärledning.
Det senaste dygnet uppges fyra civila ha dödats i ryska attacker runtom Ukraina.
Ukraina • Publicerad 8 maj 2023
En lägenhet som skadats av en nedskjuten drönare inspekteras av polis i Kiev.
En lägenhet som skadats av en nedskjuten drönare inspekteras av polis i Kiev.Foto: Andrew Kravchenko/AP/TT

Under natten mot måndagen sköt Ukrainas luftvärn ned 35 iransktillverkade drönare som attackerade huvudstaden Kiev från olika håll, enligt militären. Fem personer har skadats, enligt myndigheterna, liksom hus, vägar och bilar som träffats av nedskjutet bråte.

– Vi har legat i krig i ett år. Det är alltid skrämmande – inte lika läskigt som vid frontlinjen, men självklart är det skrämmande. Hemskt för barnen, säger 47-årige Kievbon Vadym till nyhetsbyrån AFP.

Annons

Det är det fjärde luftangreppet mot huvudstaden under de åtta första dagarna av maj månad, enligt militärledningen. Det innebär en kraftig upptrappning jämfört med årets första månader.

Ryssland utförde även robotattacker mot Odessa i södra Ukraina under natten. En person har dödats och bland annat en livsmedelsterminal har attackerats, uppger den ukrainska militären. Enligt Kiev har tio av landets regioner attackerats det senaste dygnet, med totalt fyra civila dödsoffer och upp emot 30 skadade som följd.

Samtidigt har de rysktillsatta myndigheterna i regionen Zaporizjzja börjat evakuera boende i frontlinjestaden Tokmak. Alla som jobbar för myndigheterna samt utbildningsväsendet, liksom barn, förflyttas nu till ryskockuperade Berdjansk vid Azovska sjön.

Evakueringarna har lett till ökade spekulationer om en nära förestående ukrainsk offensiv. Flera bedömare tror att Kiev kan komma att slå mot just Zaporizjzja, i förhoppningen att strypa Moskvas landförbindelse till ockuperade Krim.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons