GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kraftig brand i elbilar – VMA utfärdades

Tre bilar och en gasbil förstördes i en brand på en parkering i norra Kalmar, natten mot tisdagen. Räddningstjänsten uppmanade inledningsvis alla i området att gå inomhus, på grund av rökutvecklingen.
Kalmar • Publicerad 4 oktober 2021 • Uppdaterad 5 oktober 2021

Räddningstjänst och polis larmades om en fordonsbrand på Vänskapens väg, strax före klockan 23 på måndagen.

På platsen brann det då i tre elbilar och en gasbil.

På tisdagsmorgonen fanns bara skalen kvar av bilarna.
På tisdagsmorgonen fanns bara skalen kvar av bilarna.
Foto: Mats Holmertz

Rökutvecklingen beskrevs inledningsvis som kraftig och då den innehöll giftig gas utfärdades ett viktigt meddelande till allmänheten, VMA. Vid 01.30-tiden hade rökutvecklingen minskat och faran bedömdes då vara över.

Elbilarna, som tillhör kommunen, stod parkerade i närheten av vårdboendet.

Enligt Trygghets-och larmcentralen var räddningstjänstens inriktning att skydda fastigheten. Man lät bilarna brinna ut, för att inte orsaka ytterligare rökutveckling.

Vid 02.30-tiden ska bilarna i princip ha varit utbrända.

Polisen misstänker att branden var anlagd och rubricerar händelsen som mordbrand.

– Gärningen innebar fara för liv och hälsa då giftig rökutveckling uppstod. Man bedömde också att det fanns risk för spridning då en av bilarna var en gasbil som kunde exploderat och fattat eld i närliggande byggnad, säger Evelina Olsson, presstalesperson på polisens ledningscentral i Malmö.

En teknisk undersökning kommer att genomföras på platsen när det är möjligt.

Det finns inga rapporter om några personskador i samband med branden.

Foto: Mats Holmertz
Cecilia KarlssonSkicka e-post
Jonatan NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.