Fyra av tio kommuner saknar matplan vid kris
Sex av tio kommuner har en beredskapsplan för att säkra måltider vid kris, enligt undersökningen som gjordes i höstas. Det är en förbättring jämfört med den senaste undersökningen Livsmedelsverket gjorde 2018 – då endast fyra av tio kommuner hade det.
"Det är positivt att fler ser över sin beredskap. Barn och sköra måste få mat. Därför behöver fler kommuner jobba med sin måltidsberedskap", säger Emelie Eriksson på Livsmedelsverkets kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg, till myndighetens hemsida.
Hon tror att pandemin har agerat som en väckarklocka för många kommuner.
"Måltider är en viktig del i att skola, vård- och omsorgsverksamheten ska fungera så att vårdnadshavare och anhöriga kan gå till jobbet och bidra till att samhället fungerar", säger hon.
Livsmedelsverket skriver att måltidsverksamhet är beroende av flera saker. Att leveranser kommer fram, att el, vatten och it fungerar och att personal kan arbeta.
I höst ska myndigheten publicera en handbok för att hjälpa kommuner och regioner i arbetet med beredskap kring måltider i vård, skola och omsorg.