Annons

Fullt upp för sjöräddningen i sommar

Det har varit en hektisk sommar för Sjöräddningssällskapet. Fler båtar och ovana båtägare har gjort att det är ovanligt många larm.
Olyckor • Publicerad 9 augusti 2020
Sjöräddningssällskapet i Stockholm har haft ovanligt mycket i sommar. Arkivbild.
Sjöräddningssällskapet i Stockholm har haft ovanligt mycket i sommar. Arkivbild.Foto: Marcus Ericsson/TT

Sommaren 2020 har varit en ovanlig sommar på många sätt. För den ideella föreningen Sjöräddningssällskapet har det inneburit stora variationer, där vissa stationer har haft mindre att göra, vissa haft normal arbetsbelastning och vissa haft mer. En station som har haft det riktigt hektiskt är Stockholm.

– Det här är en speciell sommar, vi har haft väldigt mycket att göra jämfört med förra året och tidigare år, säger Mikael Carlsson, stationsansvarig vid Sjöräddningssällskapet Stockholm.

Annons

Det har dels varit mer blåljuslarm, och dels mer så kallad medlemsservice där man hjälper till med allt från motorproblem till soppatorsk.

– Det drog igång i början på juni och har fortsatt med hög intensitet sedan dess.

Det vanligaste för sjöräddningssällskapet är att hjälpa till med tekniska problem som gör att personerna på båten inte kan ta sig in till land. Men allvarliga olyckor sker också, exempelvis när man under lördagen larmades ut till en allvarlig båtkollision där två treåringar fick föras till sjukhus.

– Den typen av olyckor är lyckligtvis väldigt ovanliga.

Mikael Carlsson ser två anledningar till de ökade larmen: Fler båtar, och fler ovana båtägare.

– Alla som säljer begagnade båtar rapporterade i våras att försäljningen hade fullständigt exploderat. Det beror väl naturligtvis på att folk inte har kunnat åka ut på sina sommarsemestrar i år och då har man kanske valt att lägga de pengarna på en båt i stället.

Carlsson tipsar alla båtägare om att sänka farten, se till att ha säkerhetsutrustning som flytvästar och vattentäta mobilfodral, samt att hålla avstånd till andra båtar.

– Se till att ha rejäla marginaler, det finns gott om plats och gott om vatten på sjön.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons