Fullt ös när Sabaton firade nationaldagen

Nationalsången, några nya låtar och någon klassiker. Så firade Sabaton nationaldagen, inför så gott som alla 10 000 som hade onsdagsbiljetter.
Nyheter • Publicerad 7 juni 2012
Joakim Brodén, sångare i Sabaton.
Joakim Brodén, sångare i Sabaton.Foto: Patric Söderström

Sabaton är världens kanske snällaste slagsfältsrockare och som gjorda för att hålla i det numera traditionella nationaldagsfirandet på Sweden Rock. Joakim Brodén och hans manskap har gjort det förr. I år var det dock med en ny trupp.

I vintras lämnade fyra medlemmar bandet. Blott den karismatiske och ständige publikfriaren, sångaren Joakim Brodén samt basisten Per Sundström, är kvar från originalsättningen. Något som inte bekymrade den stora festivalpubliken.

För Sabaton befäster gång på gång att de är landets i särklass mest folkliga hårdrockare. Gårdagens spelning var den första med den nya sättningen, men bandet lär spela på festivalen igen inom en snar framtid.

I år fick publiken nöja sig med en handfull låtar samt nationalsången.

En hedersam uppgift enligt sångaren Joakim Brodén.

- Det är kul att köra nationalsången på Sweden Rock, för mig är det nostalgiskt. Man gick ut på skolgården när man var tio år och sjöng och så fick man slippa en mattelektion, berättade Brodén för TT Spektra inför spelningen.

Basisten Per Sundström viftade också bort alla kritiska röster om att bandet ständigt förskönar krig och historiska slag. På senaste skivan Carolus Rex hyllar bandet Sveriges stormaktstid och Karl XII.

- Vi har skrivit låtar om historiska saker länge och folk har frågat oss varför vi aldrig sjungit om Sveriges historia. Det finns inte så mycket intressant. Förutom just stormaktstiden.

Joakim Brodén betonar att det inte handlar om politik eller religion.

- Jag bryr mig inte var folk kommer ifrån eller vilken hudfärg de har. Politik och religion är två saker som folk som är smartare än jag ska syssla med. Jag gillar hårdrock.

Christian Hylse

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.