Badanläggningen byggs i Snurrom

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Montage

Splittring mellan blocken, splittring inom partiet, ändå blev det en stor majoritet i fullmäktige för att placera den nya simhallen norr om Kalmar. Och det blir en 50-meters bassäng.

Från början var det elva förslag. Tjänstemän tittade exempelvis på Berga centrum, ett område vid flygplatsområdet, norr om Guldfågeln arena och Kalmar Dämme. Men till slut så var det två förslag i final. Tallhagen och en fastighet i Snurrom. Under tisdagen avgjordes frågan i fullmäktige. Debatten hade föregåtts av ett beslut i kommunstyrelsen, då förordades Snurrom.

– Någon sa att beslutet är ett stolleprov. Det håller jag med om. Jag är rädd att detta kommer att bli som när man flyttade Salvestaden från Slottet till Dämmet, säger Thoralf Alfsson.

Han hade tagit reda på att det bor 20 000 personer i en radie på två kilometer runt Tallhagen, medan det bara bor 5 000 på samma avstånd vid Snurrom.

  Sverigedemokraten fick också oväntat stöd från Vänsterpartiet.

  – Tallhagen är den bästa placeringen, säger Bertil Dahl (V). Snart kommer särskolan hit, en helt ny skola. Det är mest som talar för den här lokaliseringen.

  Förslaget hade föregåtts av en medborgardialog och man hade hämtat in synpunkter från en barnpanel. Resultatet från medborgardialogen var att man föredrog Snurrom.

  – Det var bara 3 procent som deltog i dialogen. Man kan knappast se det som en folkomröstning, säger Bertil Dahl.

  – Jag är rädd att det kommer bli med det här som det håller på att bli med Guldfågeln arena. Skattebetalarna kommer att få det i knäet, säger Thoralf Alfsson.

  Men det var de stora flertalet som tyckte Snurrom var den bästa placeringen. Johan Persson (S) menar att man inte kan göra samma misstag som man gjort med placeringen av Äventyrsbadet i centrala Kalmar.

  – Vi måste planera för att bygga en anläggning som ska stå i 40, 50 ja, kanske 60 år. Vi måste bygga för framtiden. Vi har byggt in oss själva där vi har simhallen idag och vi kan inte expandera. därför är det viktigt att vi har möjligheter att bygga ut, säger han.

  Han menar att Tallhagen inte kan erbjuda de möjligheterna då det redan finns planeras för en konstgräsplan och en ny tennishall. Att det är ett känsligt område och svårt att exploatera, att man kan vänta sig överklagan från grannar.

  Thoralf Alfsson (SD) argumenterade för att man inte lyssnat på Kalmar simsällskap. Johan Persson svarade att det har man visst gjort och att klubben inte hade några invändningar om placering. Deras enda krav är en 50-meterbassäng. Och det ska det också bli.

  Vänstern splittrade vänsterblocket när de förordade Tallhagen. Men det fanns splittring inom ett parti också. KD har två mandat och två helt olika åsikter om var en badanläggning bäst är placerad.

  – Jag är kanske partisk. Men jag förordar Snurrom. Jag tillhör de som bor i Lindsdal, säger Bengt-Olof Roos (KD).

  – Jag har fått förmånen att argumentera mot min partikamrat. Men jag vill ha simhallen i Tallhagen, här finns närhet till skola och hav, säger Christoffer Dywik (KD).

  Den nya badanläggningen är kostnadsberäknad till cirka 300 miljoner kronor. Ett detaljplanearbete inleds nu och parallellt med den arbete med vad badanläggningen ska innehålla.