Annons

Fsiha senaste i raden av kända dopningsfall

Robel Fsiha är den senaste högprofilerade svenska idrottaren att fastna i en dopningskontroll. Så sent som i måndags meddelades att brottaren Jenny Fransson också lämnat ett positivt prov.
En rad svenska idrottare har genom åren misstänkts för eller stängts av för dopning. Här är några av de mest uppmärksammade fallen:
Dopning • Publicerad 7 februari 2020
Löparen Linda Haglund fälldes för dopning 1981. Här på presskonferensen när avstängningen tillkännagivits, tillsammans med Friidrottsförbundets dåvarande generalsekreterare Ulf Ekelund
Löparen Linda Haglund fälldes för dopning 1981. Här på presskonferensen när avstängningen tillkännagivits, tillsammans med Friidrottsförbundets dåvarande generalsekreterare Ulf EkelundFoto: Bertil Ericson/TT

+ Jenny Fransson: Den meriterade brottaren testades positivt för den anabola steroiden metyltestosteron och missar därmed EM i Rom nästa vecka. Är borttagen från Sveriges OS-trupp fram till att B-provet är analyserat. Fransson förnekar att hon har tagit substansen. Hon tror i stället att hon blivit utsatt för ett sabotage.

+ Meraf Bahta: Inför EM 2018 kom beskedet att löparen gjort tre missar i sin vistelserapportering. En utredning startades och så småningom stängdes hon av i ett år. I september 2019 var hon fri att börja tävla igen.

Annons

+ Abeba Aregawi: Löparstjärnan testades i januari 2016 positivt för hjärtmedicinen meldonium som nyligen förbjudits. Hon missade uttagningen till OS men friades senare på grund av oklarheter kring reglerna. I januari 2017 fick hon klartecken att tävla för Sverige igen.

+ Adil Bouafif: Långdistanslöpare som vid EM i Zürich 2014 lämnade positivt dopningstest med spår av epo. Avstängd till och med 22 september 2016.

+ Andreas Gustafsson: Gångaren lämnade ett prov med spår av epo i december 2014 i USA. Stängdes av i två år till mars 2017.

+ Nicklas Bäckström: Hockeyspelaren fastnade i ett dopningstest inför OS-finalen i Sotji 2014 på grund av sin allergimedicin. Det slutade med en reprimand, men han missade OS-finalen.

+ Niklas Lindstedt: Kulstötare som testades positivt 2014 för ett otillåtet kosttillskott. Stängdes av i sex månader av RF, och därutöver sex månader i landslaget.

+ Ludmila Engquist: Sprang hem OS- och VM-guld innan häcklöparen fastnade i ett dopningstest då hon satsade på en karriär som bobstjärna 2001.

+ Göran Svensson: Tog fyra SM-guld i diskus. 1985 stängdes han av i 18 månader för dopning.

+ Tomas Johansson: Brottaren fråntogs sitt OS-silver från 1984 efter att samma år ha testats positivt för anabola steroider. Stängdes av i 18 månader.

+ Linda Haglund: Sprintern testades positivt för anabola steroider 1981 och stängdes av i ett och ett halvt år.

+ Ricky Bruch: Den framgångsrike diskuskastaren erkände efter karriären att han dopat sig med anabola steroider.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons