Frispråkig Borrell: Jag mår bra

Utplåning av ryska armén? Djungel utanför EU? Skäll på långsamma ambassadörer?
Ovanligt odiplomatiska ordalag från EU:s utrikeschef Josep Borrell får EU-bevakarna att hicka till.
EU • Publicerad 17 oktober 2022
EU:s utrikeschef Josep Borrell pressas vid sin ankomst till måndagens utrikesministermöte i Bryssel.
EU:s utrikeschef Josep Borrell pressas vid sin ankomst till måndagens utrikesministermöte i Bryssel.Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Först beklagade 75-årige Borrell EU-ländernas långsamhet i att ta beslut vid ett ambassadörsmöte. Sedan fyllde han på med att i ett tal varna Rysslands armé för att den kommer att "förintas" av västvärlden om den använder kärnvapen – och att EU är en "trädgård", medan resten av världen, åtminstone delvis, är en "djungel".

Alla de orden i förra veckan fick en EU-korrespondent att på måndagen rakt ut fråga Borrell om han verkligen mår bra.

– Jag mår väldigt bra, varför skulle jag inte göra det? Varje vecka är väldigt intensiv. Ibland exploderar något i den allmänna opinionen, men jag kan försäkra er om att alla dagar är lika intensiva som de tidigare, lyder det något kryptiska svaret från den spanske veteranen, på väg in till måndagens utrikesministermöte i Luxemburg.

Uttalandena har även lett till formella frågor från presskåren om hur kommissionsordförande Ursula von der Leyen ser på Borrell.

– Ordföranden har fullt förtroende för utrikeschefen, fastslår emellertid kommissionens biträdande presschef Dana Spinant på en pressbriefing i Bryssel.

Borrell, född 1947, är EU-kommissionens äldste ledamot och har tidigare bland annat varit utrikesminister i Spanien 2018-19 och talman i EU-parlamentet 2004-07.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.