Annons

Friande dom mot Ola Bini överklagas

Den svenske programmeraren Ola Bini friades från anklagelserna om dataintrång i Ecuador i slutet av januari. Nu överklagar åklagarna domen, uppger hans kontakter i Sverige enligt Sveriges Radio Ekot.
Brott • Publicerad 5 maj 2023
Ola Bini befarar att rättsprocessen nu kommer att fortsätta i flera år. Arkivbild.Foto: Dolores Ochoa/AP/TT

Bini berättar för radion att det var ett väntat beslut och han befarar att rättsprocessen nu kommer att fortsätta i flera år.

– Jag har samma restriktioner som jag haft sedan tidigare. Jag kan inte lämna landet, jag måste presentera mig varje fredag, mina bankkonton är frusna. Så har jag levt i fyra år, det är naturligtvis frustrerande, säger han till radion.

Annons

Ola Bini greps i april 2019 på Quitos flygplats när han skulle kliva på ett flyg till Japan. Han anklagades för intrång i det statliga telekombolaget CNT:s datasystem med syfte att destabilisera regeringen och utpressa landets dåvarande president Lenín Moreno.

Rättegången har dragit ut på tiden och förhandlingen har skjutits upp flera gånger.

– Det har varit samma sak hela tiden, att de drar ut på det här något enormt. Vi har påpekat det flera gånger, men det har över huvud taget varit väldigt svårt att förstå sig på det ecuadorianska systemet, sade Thomas Bodström, Binis juridiska ombud i Sverige, till TT i mars.

Fakta: Ola Bini-fallet

11 april 2019: Ola Bini grips på flygplatsen i Quito, anklagad för intrång i det statliga ecuadorianska telekombolaget CNT:s datasystem.

21 juni 2019: Bini släpps ur häktet efter två månader. Han beläggs med restriktioner.

3 december 2020: En första domstolsförhandling hålls i målet.

29 juni 2021: Förhandlingen återupptas. Domaren beslutar att Ola Bini ska ställas inför rätta för dataintrång.

11 september 2021: Domstolen meddelar att rättegången inleds den 21–22 oktober. Med 48 timmars varsel ställs rättegången in. Tre veckor senare meddelas nytt datum: 19–21 januari 2022. När de tre dagarna avhandlats återstår fortfarande ett 30-tal vittnen.

16 maj 2022: Rättegången återupptas under fem dagar.

21 oktober 2022: Domstolen meddelar att rättegången ska slutföras den 11 november. Rätten sammanträder, men åklagarsidan dyker inte upp, varpå förhandlingen ställs in.

31 januari 2023: En enhällig domstol friar Ola Bini från alla anklagelser.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons