Friad kardinal kände till övergrepp

Kardinalen George Pell, som fällts men senare friats för sexualbrott mot barn i Australien, kände till att övergrepp pågick inom kyrkan, enligt en nysläppt rapport.
Sedan 1970-talet ska han ha haft kännedom om brott utan att agera mot prästerna.
Australien • Publicerad 7 maj 2020
Kardinal George Pell lämnar rätten i Melbourne efter en förhandling 2019.
Kardinal George Pell lämnar rätten i Melbourne efter en förhandling 2019.Foto: Andy Brownbill

Rapporten som släpptes under torsdagen var klar redan 2017 men delar som rörde Pells uppträdande var kraftigt redigerade eftersom det ansågs riskera att påverka juryn i målet som då pågick mot Pell.

"Vi är också övertygade om att kardinal Pell år 1973 inte bara var medveten om prästers sexuella övergrepp på barn utan att han också hade övervägt åtgärder för att undvika situationer som kunde väcka skvaller om det", skriver författarna till den statliga rapporten.

Pell dömdes till sex års fängelse 2019 för att ha förgripit sig på två korgossar på 1990-talet när han var ärkebiskop i Melbourne. Men i april friades han av Australiens högsta domstol på alla åtalspunkter.

78-årige George Pell var tidigare Vatikanens ekonomichef och är den högst uppsatte inom katolska kyrkan som dömts för sexbrott mot barn. Han har konstant nekat till anklagelserna och ställer sig även frågande till rapportens slutsatser.

– Det finns inte bevis som stödjer de här uppfattningarna, säger han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.