Frenetiskt och lekfullt drunknar i dåligt ljud

Ibland är det lika bra att börja från slutet. För det är Swedish For Beginners sista låt som är kvällens bästa.
Nyheter • Publicerad 4 juni 2012
Emerald Park.
Emerald Park.Foto: Christer Tille
Swedish For Beginners.
Swedish For Beginners.Foto: Christer Tille
Emerald Parks Tobias Borelius.
Emerald Parks Tobias Borelius.Foto: Christer Tille
Orphan Songs.
Orphan Songs.Foto: Christer Tille

"This city is not for me" börjar som en pianoballad kvällen till ära för att sedan explodera i sedvanlig Swedish For Beginners-energi. En fin version där dynamiken gör varje attack precis sådär euforisk som jag tror att Swedish For Beginners gärna vill ha dem. För SFB är ett energiband. Live lever de på det och visst gör de det bra, men för mig är det ändå i brytpunkten mellan det lugna och frenesin som det blir som mest intressant.

I lördags kväll var det Popkväll på Pipes i Kalmar, det vill säga tre popband med lokal anknytning delade på kvällen och fick ungefär en timme var på scenen. Först ut var Orphan Songs som är Kalmarbon Carl-Otto Johanssons soloprojekt, sedan klev Malmöbaserade Emerald Park med Nybrorötter på scenen och sist var det dags för Swedish For Beginners vars sångare Johan Signert bor i Kalmar och till vardags pratar i P4 Kalmar.

Nämnda SFB använder också kvällen som en slags releasespelning för sin nya EP Monochrome colours vol. 1. och av de nya låtarna sticker "The day I topped the bill" ut. En driven popdänga som mycket väl kan bli en radiohit. Tyvärr är ljudet ganska förfärligt under stora delar av kvällen, det vill säga mycket av sången försvinner helt, så vi hör inte så mycket av Johan Signerts och Lisa Wallins stämsång i till exempel "Different way of life" eller "Good things".

En annan som drabbas av det otillräckliga ljudet är Nybrobördiga Martina Johansson i Emerald Park. Effekten som hennes spröda röst brukar få ihop med Tobias Borelius (också från Nybro) sång dränks i en alltför tjock matta av musik. Synd. Men Emerald Park är överraskande opolerade och lekfulla live – på ett bra sätt. På skiva har det genom åren ofta blivit för snällt och välproducerat för att riktigt fästa. Bandet växer mer och mer och de avslutande "Bergsgatan", "For tomorrow" och "Lights of Sunday" blir också höjdpunkterna.

Carl-Otto Johanssons Orphan Songs gör ett slätstruket intryck. Och lokalen hjälper inte till. Med bara en akustisk gitarr som hjälp blir han nästan överröstad av pubsorlet.

Vi spanade in popkväll på Pipes med Swedish For Beginners, Emerald Park och Orphan Songs.

Lotta Nyberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.