Annons

Virusbaksmälla när restriktioner skärps

Lokala utegångsförbud, alkoholstopp och fullskaliga nedstängningar.
Flera länder inför striktare restriktioner när kampen mot pandemin fortsätter – inför en väntad virusbaksmälla.
Coronaviruset • Publicerad 3 januari 2021
En polis inspekterar en bar i Moskva som brutit mot lokala restriktioner under julhelgen. Bilden är från den 26 december.
En polis inspekterar en bar i Moskva som brutit mot lokala restriktioner under julhelgen. Bilden är från den 26 december.Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Coronaviruset har krävt omkring 1,8 miljoner människors liv sedan det först upptäcktes i Kina i december 2019.

Och efter jul- och nyårshelgernas sammankomster befaras en kraftig ökning av smittspridningen på flera håll i världen under de kommande veckorna.

Annons

I Frankrike förlängs det nationella utegångsförbudet med två timmar i områden där situationen är som värst. Det gäller främst i landets östra delar där invånarna nu måste hålla sig hemma redan från sex på kvällen, i stället för åtta.

Frågan är hur stor efterlevnaden kommer att bli, efter snart ett år av olika former av inskränkningar av friheter.

"Tvungna att festa"

Hundratals personer misstänks av polisen för att ha brutit mot coronarestriktioner sedan de i helgen deltog vid en stor rejvfest i nordvästra Frankrike.

– Vi vet vad vi tog för risker, säger en 20-årig deltagare till nyhetsbyrån AFP.

– Vi var tvungna att festa – efter ett år då allting stått still.

Även i Spanien ingrep polisen i lördags mot en större sammankomst i Barcelonas utkanter, där runt 300 personer hade festat i närmare två dygn.

– Vi lyssnar på musik, det har vi all rätt till! ropade en av deltagarna, enligt El País , när kravallpoliser marscherade in i den övergivna lagerlokal där festen hölls.

I Storbritannien finns flera toppfotbollsspelare bland dem som under julhelgen upptäckts ha brutit mot Londons strikta lockdown. Tottenhamspelarna Erik Lamela, Giovani Lo Celso och Sergio Reguilón har alla tagits i örat av sin klubb, som inte lät dem spela i matchen mot Leeds i lördags.

Johnson: Gå till skolan

Samtidigt har oro väckts för ökad spridning då skolorna öppnar igen på måndag. Men premiärminister Boris Johnson uppmanar föräldrar att inte hålla barnen hemma, bortsett från i de områden där fullskalig lockdown gäller.

– Det råder enligt min mening ingen tvekan om att skolor är säkra, och att undervisningen är prioriterad, säger han till BBC.

Annons

I den brittiska exklaven Gibraltar har en två veckor lång nedstängning trätt i kraft under helgen efter en ny våg av smitta, rapporterar AFP.

Vidare förlänger Grekland sin nedstängning till den 10 januari, efter att tillfälliga lättnader rått under jul- och nyårshelgerna. I Bangkok har bland annat barer och nattklubbar stängts ned och alkoholförsäljning förbjudits på restauranger. Dessutom stängs den thailändska huvudstadens offentliga skolor under två veckor.

Fokus på vaccin

I Sydkoreas huvudstad Seoul med omnejd förlängs de regler som bland annat innebär förbud mot att samlas fler än fyra personer. Restriktionerna planeras att utvidgas till hela landet.

Den ökade smittspridningen runt om i världen lär snabba på många länders vaccinationsprogram. I Ryssland har över 800 000 nu fått sprutor med det inhemskt framtagna vaccinet Sputnik V, enligt hälsominister Michail Murasjko.

Kreml har hittills motsatt sig att införa strikta nationella restriktioner i ett land som redan före pandemin kämpade med en haltande ekonomi.

Efter vissa förseningar i distributionen av vaccin i Europa lovar EU-kommissionen åtgärder för att underlätta för vaccintillverkare.

– Situationen kommer att förbättras steg för steg, säger hälsokommissionär Stella Kyriakides enligt AFP.

Rättad: I en tidigare text förekom en felaktig benämning av exklaven Gibraltar. Där fanns också en felaktig geografisk angivelse angående franska restriktioner.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons