1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Fransson chanslös i VM-finalen: "Besviken"

Det blev inget nytt VM-guld för Jenny Fransson.
Den svenska brottaren var chanslös i finalen mot amerikanskan Tamyra Mensah-Stock i 68-kilosklassen och föll med 2–8 i Kazakstan.
Jenny Fransson föll i VM-finalen i 68-kilosklassen i Kazakstan. Arkivbild.
Foto: Aleksandar Djorovic/TT

Bara timmen efter att landslagskollegan Henna Johansson tagit brons i 62-kilosklassen var det Jenny Franssons tur att kliva upp på den blåa mattan i Astana för att göra upp om den ädlaste medaljen.

Men det gick inget vidare för svenskan.

32-åriga Fransson, som hade stått för spektakulära vändningar tidigare i mästerskapet då hon vänt underlägen i både kvartsfinalen och semifinalen, hamnade tidigt i underläge med 0–2 och kunde aldrig hota Tamyra Mensah-Stock. Efter knappt tre minuter hade amerikanskan dragit ifrån till 6–0.

I ledning med 7–2 tycktes sedan Mensah-Stock få problem med ena knäet, men det hindrade henne inte från att fortsätta. Efter en snabb behandling vid mattkanten brottade hon hem finalen och brast ut i glädjetårar.

– Jag är besviken för jag tycker att jag lät henne ta poängen lite för lätt. Hon skulle ha fått kämpa lite mer än hon behövde, säger Jenny Fransson till Svenska brottningsförbundet.

Franssons silver var Sveriges tredje medalj i mästerskapet, efter att Alex Bjurberg Kessidis tagit silver i 77-kilosklassen och Henna Johansson brons i 62-kilosklassen.

– Jag är stolt (över turneringen), men det är tråkigt att sluta med en förlust, säger Jenny Fransson.

Hon har ett VM-guld sedan tidigare, i 72-kilosklassen från VM i Alberta 2012. Hon har dessutom tagit ett EM-guld 2018 och ett OS-brons 2016.

I och med medaljen har Fransson även säkrat en svensk OS-plats i viktklassen i Tokyo nästa sommar.