Annons

Franska värmeböljorna dödade 1400 människor

Frankrike • Publicerad 8 september 2019
Invånare i Frankrikes huvudstad Paris svalkar sig i fontänerna vid Trocadéro i närheten av Eiffeltornet. Bilden är från den 28 juni när värmerekordet 46 grader Celsius uppmättes i Héraultdepartementet i södra Frankrike.Foto: Lewis Joly/AP/TT

Få europeiska länder drabbades lika hårt av årets sommarvärme som Frankrike, där det som mest uppmättes 46 grader Celsius i de södra delarna av landet i slutet av juni.

Nu har regeringen presenterat en sammanställning över hur många som beräknas ha avlidit till följd av de två värmeböljarna som fick Frankrike att koka i juni och juli, skriver .

Annons

Hälsodepartementet räknar med 1 435 dödsfall utöver det vanliga, 567 under den första värmeböljan och 868 under den andra. Mer än två tredjedelar av dödsfallen inträffade i åldersgruppen över 75, samtidigt som personer i åldersgruppen 65-74 drabbades hårdast i den andra vågen.

I departement där myndigheterna utfärdade den högsta varningsnivån var överdödligheten 50 procent mer än i de andra.

Totalsiffran är dock betydligt lägre än under den omfattande värmeböljan under sommaren 2003 där knappt 19 500 personer beräknas ha avlidit till följd av värmen. Hälsodepartementet förklarar minskningen med att förebyggande åtgärder gav utdelning.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons