Annons

Frankrike: Åklagare kräver livstid i terrormål

Åklagarsidan kräver livstids fängelse utan möjlighet till villkorlig frigivning för den huvudmisstänkte i Parisattackerna 2015. Sammanlagt 130 människor dödades i Frankrikes hittills värsta terrorattack. Även för en svensk medborgare krävs livstids fängelse.
Frankrike • Publicerad 10 juni 2022
Anhöriga utanför konsertlokalen Bataclan i Paris hedrar dödsoffren, fem år efter terrordådet den 13 november 2015. Sammanlagt 130 människor miste livet i riktade terrorattacker den dagen. Arkivbild.
Anhöriga utanför konsertlokalen Bataclan i Paris hedrar dödsoffren, fem år efter terrordådet den 13 november 2015. Sammanlagt 130 människor miste livet i riktade terrorattacker den dagen. Arkivbild.Foto: Francois Mori/AP/TT

Åklagarsidan yrkar livstids fängelse för den 29-årige svensken Osama Krayem. Dock med inte med den hårdare skrivningen "utan möjlighet till villkorlig frigivning". Krayem misstänks för att ha försett angriparna med vapen och logistisk stöd.

För ytterligare två misstänkta yrkas på livstids fängelse på samma villkor som för svensken.

Annons

Vanligtvis betyder livstids fängelse 20 till 25 år i Frankrike. Att dömas till livstidsstraff utan möjlighet till framtida frigivning är extremt ovanligt i landet.

Salah Abdeslam, 32, är den enda av förövarna i Paris som överlevde terrorattacken den 13 november 2015.

Utöver de 130 dödsoffren skadades 138 människor i attacken.

Franskmarockanske Abdeslam har under rättegången nekat till att ha begått terrorbrott. Men han har uttryckt sitt stöd för terrorgruppen IS, och han har sagt att han i sista minuten valde att inte detonera sina sprängämnen.

Rättegången omfattar 20 misstänkta, varav sex i sin frånvaro, och inleddes i september förra året.

Dom väntas den 29 juni.

Fakta: Terrorn i Paris

Den 13 november 2015 slog en islamistisk terrorgrupp till mot Frankrikes huvudstad Paris.

Klockan 21.16 på kvällen briserade en bomb utanför fotbollsarenan Stade de France i Saint-Denis där Frankrike mötte Tyskland i en träningslandskamp. Ytterligare två explosioner följde, alla utlösta av självmordsbombare. Utöver de tre attentatsmännen dödades emellertid endast en person av bomberna.

Klockan 21.25 klev ett antal män ut ur en bil utanför två barer i västra delen av centrala Paris och öppnade eld med automatvapen. Samma sak upprepades sedan vid ytterligare tre barer och restauranger. Vid en fjärde steg en av förövarna ut och utlöste en självmordsbomb. Totalt dödades 39 personer samt en av attentatsmännen. Ett av dödsoffren var en ung svenska.

Klockan 21.50 gick ytterligare tre terrorister in i konsertlokalen Bataclan och öppnade eld mot publiken på en rockkonsert. Därefter skjuts och sprängs totalt 90 besökare ihjäl, innan alla tre förövarna strax efter midnatt dödats i polisinsatser.

Totalt dog 130 personer samt sju attentatsmän i de olika dåden. De övriga två förövarna, däribland den man som pekats ut som gruppens ledare, dog i samband med ett polistillslag fem dagar senare.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons