Fortsatta problem för Bank-id efter attack

Bank-id, en tjänst för elektronisk identifiering, låg nere för vissa användare under söndagen, rapporterade Aftonbladet. Problemen började under söndagsmorgonen och vid 16-tiden fungerade allt som vanligt igen.
Ekonomi • Publicerad 10 maj 2020
Bank-id upplevde störningar i efterdyningarna av en överbelastningsattack. Arkivbild
Bank-id upplevde störningar i efterdyningarna av en överbelastningsattack. ArkivbildFoto: Isabell Höjman/TT

– Man har under förmiddagen kunnat uppleva kortare, tillfälliga störningar, säger Malin Wemnell, presskontakt på Bank-id.

Störningarna berodde på den överbelastningsattack som Bank-id utsattes för under tisdagen.

– En överbelastningsattack är när man attackerar en tjänst och det blir så pass mycket trafik att tjänsten blir otillgänglig eller svår att nå.

Under tisdagen låg tjänsten, som används för att komma åt bland annat Swish, banker och myndighetssajter, nere i flera timmar.

– Det som har hänt är att vi har fortsatt efterverkningar av den överbelastningsattack som vi blev utsatta för i veckan. Det är ingen ny attack utan det är efterdyningar.

Varför Bank-id utsattes för denna attack är ännu oklart men en utredning pågår.

Det är inte alla av Bank-id:s användare som drabbades av störningarna under söndagen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.