Annons

Fortsatt vaccinintyg och test för inresande

De tillfälliga inreseförbuden för resande till Sverige förlängs, meddelar regeringen på torsdagen.
För personer bosatta i Argentina, Australien och Kanada återinförs inreseförbuden.
Coronapandemin • Publicerad 27 januari 2022
Om man inte har ett giltigt vaccinintyg gäller fortsatt uppvisande av ett negativt covid-test för att resa in till Sverige. Arkivbild
Om man inte har ett giltigt vaccinintyg gäller fortsatt uppvisande av ett negativt covid-test för att resa in till Sverige. ArkivbildFoto: Johan Nilsson/TT

För inresande från länder inom EU, inklusive de nordiska länderna, kommer inreseförbudet att fortsätta gälla till och med den 28 februari i år. För att kunna resa in till Sverige måste dessa personer visa upp ett vaccinintyg, negativt test för covid-19 taget inom 72 timmar eller att ha tillfrisknat från covid-19 under de senaste sex månaderna.

För personer som reser från länder utanför EU förlängs inreseförbudet till och med den 31 mars 2022. Inresande från dessa länder måste omfattas av något av undantagen från inreseförbudet och kunna uppvisa ett negativt test, taget inom 72 timmar, eller vara undantagna från testkravet.

Annons

Inreseförbudet återinförs dessutom för personer bosatta i Argentina, Australien och Kanada. Personer som reser från dessa länder måste omfattas av något av de övriga undantagen från inreseförbudet för att resa in i Sverige från och med den 31 januari i år, och visa upp ett negativt test för covid-19 utfört inom 72 timmar före inresa till Sverige eller vara undantagna från testkravet.

Svenska medborgare omfattas inte av inreseförbudet.

Undantag från inreseförbudet och testkravet görs för flera kategorier av resenärer, bland annat för resenärer med vaccinationsintyg utfärdade i vissa länder.

Fakta: Inreseförbudet till Sverige

Svenska medborgare omfattas inte av inreseförbudet. Huvudregeln är att utländska medborgare ska nekas inresa i Sverige om personen reser in direkt från ett land som inte är med i EU eller EES (Island, Liechtenstein och Norge).

Utländska medborgare över 18 år ska vid inresa i Sverige från länder i EU eller EES uppvisa ett giltigt covidintyg. för att få resa in i Sverige. Detta gäller också vid inresa från Danmark, Finland, Island eller Norge.

För alla inreseförbuden finns ett antal undantag för utlänningar som har särskilt viktiga skäl att resa in till Sverige. Vid transit räknas man som inresande från transitlandet.

Listan över undantagen finns på polisens hemsida.

Källa: Polisen

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons