Annons

Fortsatt press på konsumtionen

Ekonomi • Publicerad 21 januari 2021
Under de två första veckorna i januari var konsumtionen åtta procent lägre än under samma period 2020, enligt Swedbank.
Under de två första veckorna i januari var konsumtionen åtta procent lägre än under samma period 2020, enligt Swedbank.Foto: Keith Srakocic/AP/TT

Konsumtionen ligger fortsatt på en lägre nivå jämfört med ett år tidigare, då pandemin ännu inte var ett faktum.

Hittills under januari (1-16 januari) har konsumtionen legat åtta procent lägre jämfört med motsvarande period i fjol, enligt ny statistik som tas fram av Swedbank Makro utifrån korttransaktioner inom Swedbank Pay, som hanterar över hälften av alla korttransaktioner i Sverige.

Annons

"I januari verkar konsumtionen ha återgått till ett 'pandeminormalt' mönster, efter en decembermånad präglad av julhandel och black week", säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Januari är normalt en bra månad inom hotell- och restaurangsektorn, men där har försäljningen fortsatt minska. Även inom exempelvis transportsektorn och klädhandeln är konsumtionen fortsatt svag.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons