Annons

Fortsatt politisk turbulens i Peru

I veckan möblerade Perus president Pedro Castillo om i sin regering för tredje gången på sex månader. En ny premiärminister utsågs bland annat.
Peru • Publicerad 4 februari 2022
Perus president Pedro Castillo. Arkivbild.
Perus president Pedro Castillo. Arkivbild.Foto: Guadalupe Pardo/AP/TT

Castillo, en lärare från landsbygden, var något av en underdog i förra årets presidentval som han till mångas förvåning slutligen vann. Han kom till makten i juli men har sett sin popularitet dala sedan dess, även inom det egna partiet.

Kritiker varnade omedelbart för Castillos obefintliga politiska erfarenhet. Bara månader in i jobbet har några av hans beslut bekräftat kritiken. Men de har också lyft fram Perus dysfunktionella politiska system där inget parti har majoritet och det är svårt att driva igenom nya program eller göra förändringar.

Annons

Castillo utsåg i tisdags en ny premiärminister och ersatte hälften av regeringens 18 ledamöter, inklusive finans- och utrikesministrarna. De nya utnämningarna kom efter det att den tidigare inrikesministern liksom premiärministern avgått och anklagat Castillo för att inte agera tillräckligt mot korruption.

Varje peruansk president under de senaste 36 åren har snärjts in i korruptionsanklagelser och flera av dem har hamnat i fängelse. En av dem tog livet av sig innan polisen kunde gripa honom.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons