Annons

Försvaret vill ha lättade miljökrav

Försvarsmakten vill att regeringen ska bevilja lättnader och undantag från miljöprövningen under de närmsta fem åren. Detta för att myndigheten ska kunna växa snabbt, rapporterar .
Försvar • Publicerad 11 juni 2022
Försvarsmakten vill få undantag från olika miljöregler. Arkivbild.
Försvarsmakten vill få undantag från olika miljöregler. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Försvarsmaktens behov av skjutfält och flygplatser ökar, och för att den ska kunna skala upp sin verksamhet krävs tillstånd och anmälningar. Det ställer till problem för myndigheten som har lämnat in en hemställan till miljödepartementet där den listar förordningsändringarna som den vill få igenom.

– I nuläget bedömer man att möjligheterna för utbildning, övning och skarp verksamhet som krävs inte är tillräckliga, säger Försvarsmaktens pressekreterare Erik Karlsson, till Altinget.

Annons

Försvarsmakten vill bland annat inskränka allmänhetens möjlighet att yttra sig.

När antalet värnpliktiga blir fler ökar verksamheten på skjutfält, och det kommer att leda till fler bullerhändelser. Det kan även bli aktuellt med nya vapensystem som medför högre bullernivåer, skriver tidningen.

I budgetunderlaget för 2023–2025 har Försvarsmakten begärt ändringar i miljölagstiftningen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons