Annons

Försvaret tecknar avtal för tusentals sablar

Försvar • Publicerad 14 juli 2023
Bild från midsommardagen i år vid högtidlighållandet av Högvakten 500 år på Yttre borggården på Stockholms slott.
Bild från midsommardagen i år vid högtidlighållandet av Högvakten 500 år på Yttre borggården på Stockholms slott.Foto: Claudio Bresciani/TT

Försvarets materielverk har skrivit kontrakt som möjliggör för Försvarsmakten att köpa in tusentals nya sablar för totalt över 50 miljoner kronor, rapporterar P4 Jönköping.

– De sablar som vi har i dag är ganska gamla. Det är rent ut sagt skrot i många fall, säger Hans Augustin, ceremoniofficer vid Livgardet, till P4.

Annons

Sablarna bärs bland annat av Livgardets soldater som syns utanför Stockholms slott. När de ska användas vid parader eller ceremonier i andra delar av landet måste de fraktas dit, en transport som försvaret nu vill slippa varför sablarna ska bli fler.

Till hösten ska 1 300 nya sablar köpas in, vilket är dubbelt så många som det uppskattas finnas i dag. Enligt kontraktet kan man köpa in ytterligare 2 500 sablar kommande fem år.

– Funkar systemet framöver kommer vi inte behöva köpa nya sablar på 100 år framöver, säger Hans Augustin.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons