Annons

Försvaret: Madsen bör få sex månaders fängelse

Bevisen mot Peter Madsen är "en väldigt fint konstruerad historia", enligt hans försvarare Betina Hald Engmark.
Hon tycker att Madsen ska dömas till som mest sex månaders fängelse.
– Han ska frikännas för mord, han ska frikännas för sexbrott, säger advokaten.
Ubåtsfallet • Publicerad 23 april 2018

Under måndagen inleddes den näst sista rättegångsdagen mot 47-årige Peter Madsen.

Betina Hald Engmark betonade flera gånger under sin plädering att det enbart är vad som kommit fram i rätten som ska ligga till grund för domen. Hon påminde om det enorma intresset för fallet i internationella medier och betydelsen av objektivitetsprincipen.

Annons

– Hellre ska tio skyldiga gå fria än att en oskyldig döms, sade hon och lade stor kraft vid att påpeka att det är åklagaren som har bevisbördan.

Hon refererade alltså till en fundamental princip i rättssamhällen, som det svenska och det danska, att hellre fria än att fälla. Hon påpekade också att vittnena som talat inför rätten kan ha varit påverkade av medierapporteringen om fallet.

– Jag medger att det här fallet är svårt för det är så många känslor inblandade, sade Betina Hald Engmark.

Peter Madsens förklaring är att Kim Wall dött på grund av ett undertryck i ubåten. Hennes dna på den främre luckan i ubåten visar att hon försökt att ta sig ut där, vilket styrker förklaringen om en olycka och att hon blivit instängd, hävdar advokaten i slutpläderingen.

Gång på gång försökte hon slå hål på åklagarsidans argument om att Madsen ska dömas för mord och sexbrott.

– Men den bygger inte på fakta, den bygger inte på bevis, den bygger bara på odokumenterade anklagelser.

Specialåklagare Jakob Buch-Jepsen höll sin plädering tidigare under måndagen. Han anser Peter Madsen bör dömas till livstids fängelse eller, i andra hand, förvaring för mord. Och att mordet var planerat.

– Ja, ja, ja, svarade åklagaren på sin retoriska fråga om detta fall uppfyller de "försvårande omständigheter" som krävs för en livstidsdom.

Att det rör sig om ett planerat mord och inte en spontan handling är tydligt, argumenterade åklagaren. Han berättade bland annat om de många kvinnor som blivit inbjudna till ubåten, kvinnor som vittnat under förhandlingen. Ingen av dessa turer blev dock av. Det var i denna veva som Madsen blev kontaktad av Kim Wall, påminde åklagaren.

Vid den senaste rättegångsdagen den 5 april hanns inte hela genomgången av det rättspsykiatriska utlåtandet kring Madsen med. Dagen började därför med att den delen avslutades. Åklagaren läste upp psykologernas utlåtande som säger att Madsen inte visar tecken på psykos, men de anser att Madsen har narcissistiska och psykopatiska drag. Madsen anses ha brist på empati, ånger och skuldkänsla.

Annons

Enligt psykologen som utvärderat Madsen är risken stor att Madsen begår sexuella brott i framtiden. Även rättsläkarrådet konstaterar att risken för framtida sexualbrott är stor och anser att han utgör en fara för andras liv.

Enligt Peter Madsens försvarsadvokat Betina Hald Engmark var Madsen missnöjd med delar av utlåtandet.

När försvarsadvokaten Betina Hald Engmark är klar med sin plädering ska slutligen den mordåtalade få ordet en sista gång.

Om tidsplanen för dagen håller kommer domen mot Peter Madsen att meddelas på onsdag.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons